Co s sebou k jídlu pod stan? Praktické tipy od snídaně až po večeři
Stanování je nejlepší příležitostí, jak se spojit s přírodou, zažít dobrodružství a objevit nová místa. Po celém dni stráveném venku nám vždy vyhládne, avšak s žádným velkým vařením se nepočítá, proto jsou ideální rychlovky, které zasytí.
Stanování nám nabízí únik z každodenního života za krásou přírody a zasloužený odpočinek. Abychom měli na všechno dobrodružství energii, je potřeba si s sebou sbalit jídlo, které je trvanlivé, s malou hmotností a snadnou přípravou. Větší možnosti se nám nabízí, pokud máme k dispozici oheň nebo přenosný vařič. Vaření může být v těchto podmínkách výzvou, ale dodá kempování zase další rozměr.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co s sebou k jídlu pod stan
Pod stan si vybíráme potraviny, které nás zasytí, dodají energii a zároveň se brzy nezkazí, protože lednice je luxusem, který při stanování nenajdeme. Dopředu si také zjistíme dostupnost pitné vody a případné restaurace a obchody v blízkosti na doplnění zásob potravin. A co si sbalit?
- Snídaně: Instantní kaše, ovesné vločky a semínka, trvanlivé nebo sušené mléko, müsli, balené buchty a záviny, tousty a trvanlivé pečivo, malé balení džemů nebo medu, instantní kávu a čaj v sáčcích.
- Obědy: Polévky z kořenové zeleniny, instantní polévky, hotová jídla z pytlíku, masové konzervy, tuňák v konzervě, těstoviny, rýži v pytlíku, kuskus (velmi snadná příprava), luštěniny v konzervě (skvělé do salátů), zeleninové konzervy, hotové omáčky.
- Svačiny: Sušené ovoce a ovocné kůže, oříšky, semínka, müsli tyčinky, sušenky, krekry, sušené maso, slané tyčinky, knäckebroty, ovoce (ideální jsou jablka) a zelenina (mrkev, papriky, okurky).
- Koření a dochucovadla: Cukr, skořici, sůl, pepř, kmín, olej v malé lahvičce, hladkou mouku, cibuli a česnek.
- Chladící box: Pokud máme s sebou chladící box, můžeme do něj na pár dní bez obav uložit tyto potraviny - klobásy, trvanlivé salámy a sýry, vejce, ovoce a zeleninu.
- Kotlíkové vaření: Nabízí už opravdové kulinářské dobroty v podobě kotlíkového guláše, na který potřebujeme čerstvé maso nebo konzervu, cibuli, česnek a můžeme přidat i fazole nebo houby. Oblíbený je i buřtguláš z uzeniny a brambor.
- Další nezbytnosti: Voda k pití i k mytí, mycí prostředek a houbička na nádobí, sirky, misky, hrnky, příbory, utěrka, vařič a kartuše, ešus, nůž, prkénko a sáček na odpadky.
Tip na trvanlivou polévku: Připravte si jednoduchou domácí směs na polévku do pytlíku ze sušené zeleniny a ovesných vloček. Můžete přidat i červenou čočku a sušené polévkové koření. Pak už stačí jen směs vysypat do hrnce a krátce povařit.
Mnozí zkušení kempaři obohacují svůj jídelníček pod stanem rybařením, sběrem ovocných plodů (drobné bobulové ovoce) nebo hub. Ze svého houbového úlovku si můžete během chvilky připravit výživný oběd nebo večeři v podobě houbového kuskusu. S přípravou pomůže náš videonávod.
Komentáře