Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na vodu se hodí jídlo, které vydrží v horku, nerozteče se, snadno se připraví a zasytí i během fyzicky náročného dne. Jaké potraviny sbalit a jak je bezpečně zabalit, aby zůstaly chutné a čerstvé? To prozradíme v našem článku.

Plavba po řece nabízí nevšední zážitky, krásnou přírodu a chvíle pohody s přáteli. Aby si člověk výlet opravdu užil, je důležité dobře naplánovat nejen trasu, ale také jídlo. Správný výběr potravin na vodu pomůže udržet energii po celý den a zároveň zajistí, že i během pobytu na řece bude možné jíst chutně a bezpečně.

Co si vzít na vodácký výlet

Na vodě nebývá k dispozici lednička, sporák ani dostatek úložného prostoru. Proto je třeba vybírat potraviny trvanlivé, snadno skladovatelné a prakticky balené, které zvládnou i změny teploty a vlhkosti.

  • Ideální je vybírat potraviny, které mají delší trvanlivost a jsou nutričně vydatné. Dobře poslouží trvanlivé pečivo, sušené maso, paštiky, konzervy, oříšky, sušené ovoce, proteinové tyčinky nebo instantní polévky. 
  • Na snídani se hodí muffiny, müsli tyčinky, ovesné vločky s trvanlivým mlékem, které má šroubovací uzávěr, trvanlivé pečivo, pomazánky v plastových obalech či vakuovaných baleních, oříšky nebo sušené ovoce. V horku je lepší se vyhnout čokoládě, která se snadno roztéká.
  • Během dne je praktické mít připravený lehký studený oběd. Skvělou volbou jsou sendviče nebo tortilly plněné zeleninou, sýrem, trvanlivou šunkou či tuňákem v konzervě. K lehkému obědu se hodí i pevnější čerstvá zelenina.
  • Večer bývá více času na vaření. Pokud je k dispozici vařič, lze připravit těstoviny, instantní polévky, rizoto nebo grilované maso. Dobře poslouží i konzervy s hotovými jídly, které stačí pouze ohřát. Jako příloha je vhodné pečivo, instantní bramborová kaše nebo kuskus, který stačí zalít horkou vodou.
  • Na vodě je klíčové chránit potraviny před vlhkostí. Nejvhodnější jsou plastové boxy s pevným víkem a zipové sáčky. Skleněným obalům je lépe se vyhnout kvůli riziku rozbití. 
  • V teplém počasí hrozí rychlé kažení potravin, proto je vhodné kupovat a balit menší porce. Po otevření by měly být konzervy co nejdříve, ideálně ihned, spotřebovány. Důležité je také udržovat čisté ruce, používat dezinfekční ubrousky a nenechávat jídlo dlouho na přímém slunci.

Dobré plánování jídla přispěje k pohodovému a bezpečnému výletu. S vhodně zvolenými potravinami a správným balením si mohou vodáci dopřát chutné a syté pokrmy i v podmínkách, kde není běžné kuchyňské zázemí. Stačí myslet na skladnost, trvanlivost a ochranu před vodou a sluncem.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli