Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit kuskus snadno a rychle. Může být přílohou i samotným jídlem

Potkáváte v obchodě balíčky s drobounkými "kuličkami" nebo jste už kuskus dokonce koupili a teď nevíte, jak na něj? Je to opravdu snadné a příjemně rychlé.

Základní potravina mnoha lidí

Kuskus (cous cous) je jednou ze základních potravin lidí v severní Africe. Je to vlastně těstovina, nejčastěji vyrobená z pšenice (semoliny). Kuskus je bohatým zdrojem uhlohydrátů, vlákniny, bílkovin a vitamínů B a E, kromě toho také dodává tělu vápník, železo a fosfor. Je potravinou lehčí, která ale dobře zasytí. Často je proto doporučován výživovými poradci, hlavně jeho celozrnná varianta.

Kuskus je báječný ve své univerzálnosti; sám o sobě není chuťově nijak výrazný, chutná i studený.
Může být přílohou, zavářkou do polévky, i samostatným jídlem. Chutná ve směsích s masem, v salátech, ve sladkých kaších, nákypech a dezertech, smažený v různých placičkách (karbanátcích) nebo v náplni zapékané zeleniny.

Kuskus a jeho příprava

Připravit ho je opravdu velice jednoduché. Obsahuje-li recept i olej a koření, dobře je s kuskusem promíchejte ještě před zalitím horkou tekutinou, aby jimi byla obalená všechna zrníčka. Kuskus se nevaří, ale pouze zalije odměřenou horkou tekutinou a pod pokličkou nechá maximálně 5-8 minut nabobtnat, necedí se. Aby byl kyprý, v závěru ho promíchejte a načechrejte vidličkou (nejvhodnější je dvojzubá).

Přesný poměr tekutiny a kuskusu je vždy uveden na obale, může se malinko lišit (podle výrobců), obvykle je to 1 díl kuskusu na 2 díly vroucí tekutiny. Chcete-li mít kuskus měkký a zároveň zcela sypký, dejte tekutiny maličko méně (na 1 díl kuskusu 1,6 dílu tekutiny). Celozrnný kuskus potřebuje k nabobtnání trochu delší dobu (cca 10-12 minut).

Prima vychytávka je připravovat větší množství kuskusu v tenké vrstvě, např. v širokém a nízkém kastrolu, na pánvi nebo i pečicím plechu. Zalitý kuskus přiklopíte těsnou pokličkou nebo přes nádobu přetáhněte potravinářskou fólii a necháte nabobtnat. Takový kuskus se připraví opravdu rovnoměrně a nestane se, že by byl u dna nádoby slepený a navrchu nedodělaný.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky