Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka je klasikou českých kuchyní. Její příprava je velmi jednoduchá a rychlá - potřebujeme jen máslo, mouku, smetanu, sůl, pepř a nakonec nasekaný kopr a ocet. Omáčku podáváme s různými přílohami.

Koprová omáčka je na přípravu jednoduchá, ale má mnoho úskalí, která mohou pokrm pokazit. Například se v ní snadno vytvoří žmolky, ráda se připaluje a přidáním octa se srazí smetana, která vytvoří nepěkné hrudky. Dá se pak jídlo ještě zachránit?

Co dělat, když se srazí koprovka

Sraženou omáčku zkusíme zachránit 3 způsoby:

  1. Omáčku, ve které není maso, vejce a celé koření, rozmixujeme tyčovým mixérem do jemné hladké tekutiny.
  2. Hrnec s omáčkou postavíme do studené vody, přidáme špetku kypřicího prášku a metličkou nebo šlehačem rozšleháme.
  3. Místo 10% smetany na vaření použijeme tučnou 33% smetanu ke šlehání - čím je tučnější, tím je riziko sražení menší.

Pokud chceme předejít sražení smetanové omáčky, dochucujeme ji octem až poté, co ji odstavíme ze sporáku - jak vidíte v našem videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli