Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké a linecké těsto je složené z mouky, másla a cukru s přidáním žloutků a dochucovadel, jako je vanilka, kakao, citronová kůra nebo pudinkový prášek. Těsto je po upečení křehké, ale díky vhodné náplni zvláční.

Z křehkého máslového těsta připravíme mnoho různých dobrot, od vánočního cukroví přes sušenky až po koláče a záviny. Hlavně před Vánoci se používá křehké a linecké těsto nejčastěji - lze z něj vytvořit pestré cukroví mnoha chutí.

Základní recept na křehké těsto

Na linecké těsto platí pravidlo 3–2–1, ale na křehké se může poměr mírně lišit:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g čerstvého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

Těsto musíme zpracovat rychle, aby se příliš nezahřálo. U koláčů je žádoucí, aby v těstě zůstaly kousíčky másla obalené moukou - při přípravě vánočního cukroví ale potřebujeme mít těsto na linecké kompaktní a vláčné. Po zpracování ho zabalíme do fólie a dáme minimálně na hodinu do ledničky odpočinout. Upečené tvary uschováme v chladu a plníme je 1–2 týdny před Vánoci, aby se proležely a zvláčněly.

Čím ochutit linecké těsto na cukroví

Měli bychom dodržet váhový díl suchých ingrediencí, aby se těsto nedrolilo:

  • Místo části hladké mouky použijeme pudinkový prášek (vanilkový nebo s příchutí), kakao, kokos, mletý mák, strouhané oříšky a mandle.
  • Mouku nemusíme ubírat při přidání kávy, strouhané citronové kůry, vanilky nebo koření (skořice, anýz, muškátový oříšek).
  • Při přidání tekutých ingrediencí (smetana, rum, přírodní aromata, citronová šťáva) přidáme trochu mouky, aby bylo těsto vláčné, ale nedrobilo se.

Jaké cukroví připravit z křehkého a lineckého těsta

Cukroví rozlišujeme podle těsta a tvarů, které z něj připravíme:

Jedním z oblíbených druhů křehkého cukroví jsou Masarykova kolečka, která se připravují z lineckého těsta a přes noc namočených ořechů. Z vytvořeného těsta uválejte váleček, nakrájejte ho na kolečka a upečte - viz naše video:

Sladké drobečky

Zdobení lineckého i křehkého cukroví je velice variabilní. Kromě plnění krémy, nádivkami a marmeládou používáme rozpuštěnou čokoládu a cukrovou polevu (rumovou nebo citronovou), do kterých cukroví máčíme nebo ho poléváme a potíráme. Do ještě vlhké polevy lepíme cukrářské dekorace, sekané oříšky, kokos nebo marcipánové ozdoby.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky