Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma majoránka. Jak ji pěstovat, sušit a používat
Majoránka je považovaná za typicky české zabijačkové koření. Pěstování ze sazenic není náročné, na zahradách ji pěstujeme jako jednoletou rostlinu. V kuchyni ji používáme nejčastěji sušenou, protože tak lépe vynikne její aroma.
Majoránka najde uplatnění zvláště v tučnějších a nadýmavých pokrmech. Nezbytná je v jitrnicích, mletém mase (karbanátky, sekaná), bramborových jídlech (bramborák), guláši. Hodí se i do luštěnin, mnoha polévek, paštik, uzenin, také k drůbeži a rybám.
1
Kdy vysít majoránku
Majoránku sejeme v dubnu, začátkem měsíce na předpěstování, koncem dubna ji můžeme vysévat řídce už přímo na záhon. Semínka umístíme na povrch a lehce překryjeme zeminou.
2
Jak majoránku předpěstovat
Na předpěstování majoránku sejeme do květináče nebo malého pařeniště. Povrch zprvu jen rosíme, později už můžeme přidat mírnou zálivku.
3
Jak majoránku vysadit
Majoránku vysazujeme do záhonu z předpěstovaných sazenic vždy po 3-4 kusech u sebe, aby byla košatější. Sázíme ji až po jarních mrazících, protože by ji poškodily. Majoránku vysazujeme do prohnojené půdy na slunné místo chráněné před větrem. Okolí rostlin je potřeba průběžně kypřit a zbavovat plevele.
4
Jak kvete majoránka
Majoránka kvete od června do srpna, má narůžovělé květy, botanici takové květenství nazývají husté lichopřesleny (vypadají jako střapečky).
5
Jak často zalévat majoránku
Majoránka nesnáší přemokření, hlavně listů. Zálivku směrujeme ke kořenům. Hnojíme organickými hnojivy. Je výhodné ji pěstovat poblíž pažitky, protože mají podobné nároky na zálivku.
6
Jak se suší majoránka
Majoránku lze sklízet dvakrát i vícekrát za sezonu, vždy na počátku květu. Nejvíc kvete v červenci a srpnu. Sušíme ji opatrně ve stínu, v zavěšených svazečcích „hlavou“ dolů podobně jako levanduli. Suchou odrhneme.
7
Jak uchovat majoránku
Sušenou majoránku nasypeme do dobře těsnících obalů a uskladníme v temnu a suchu, aby neztratila barvu a vůni.
8
Jak použít čerstvou majoránku
Snítkami čerstvé majoránky můžeme zdobit pokrmy na talíři. Nasekanou přidáváme do stejných jídel jako sušenou. Dodá pokrmům svěží barvu. Musíme ale počítat s tím, že čerstvá nemá tak intenzivní vůni jako sušená.
9
Jak použít majoránku jako koření
Majoránku v dlaních rozemneme, abychom probudili její aroma a vmícháme do pokrmu až na samý závěr vaření. Majoránka varem hořkne.
10
Jaké jsou léčivé účinky majoránky
Majoránka obsahuje množství silic, tříslovin a hořčin, enzymy a z vitamínů hlavně C. Podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, uklidňuje zažívací trakt, působí proti nadýmání. V lidovém léčitelství se také používá jako čaj při zahlenění průdušek a výluh z ní je vhodný na aromatické posilující koupele.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře