Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dresink dokáže výrazně ovlivnit chuť salátu i masa. Pokud si jej připravíte doma, získáte nejen lepší chuť, ale také možnost přesně ovlivnit jeho složení. V článku se dozvíte 10 praktických rad, jak dresinky připravit i s čím je kombinovat.

Domácí dresinky dokážou z obyčejného salátu, grilované zeleniny nebo pečeného masa vytvořit chuťově dokonalý pokrm. Aby však výsledná omáčka byla vyvážená, lahodná a měla správnou konzistenci, je potřeba dodržet několik osvědčených zásad. Ať už dáváte přednost krémovým jogurtovým, pikantním hořčičným nebo svěžím bylinkovým variantám, právě správný postup a poměr surovin rozhoduje o výsledku. 

1

Jaké jsou druhy dresinků

Dresinky se dělí na olejovo-octové (např. vinaigrette), krémové (ze smetany), jogurtové, majonézové (např. na salát Caesar), bylinkové a speciální typy jako česnekový nebo hořčičný. Liší se chutí i použitím – některé jsou svěží, jiné hutné a výrazné, vhodné k masu i salátu.

2

Lze použít dresink jako marinádu

Ano, mnohé dresinky jsou ideální i jako základ marinády, zejména ty s olejem, kyselinou a kořením. Skvěle ochutí kuřecí maso, tofu nebo zeleninu před grilováním. Pokud obsahují česnek nebo bylinky, chuť se během marinování ještě prohloubí a zintenzivní.

3

Jak dlouho lze skladovat dresink v lednici

Olejové a octové dresinky bez živočišných produktů vydrží 5–7 dní, někdy i déle. Krémové s jogurtem, majonézou nebo avokádem spotřebujte do 2–3 dnů. Uchovávejte je ve skleněné nádobě, dobře uzavřené, a před použitím je vždy protřepejte.

4

Jaký dresink se hodí k pečené zelenině

K pečené zelenině se hodí výraznější dresinky s česnekem, tahini, balsamicem nebo zakysanou smetanou. Můžete vyzkoušet i kombinaci pečeného česneku, olivového oleje a citronu. Důležité je, aby chuť dresinku podpořila karamelizovanou chuť zeleniny.

5

Jaký dresink se hodí k masu

K masu se skvěle hodí krémové a výraznější dresinky, například hořčičný, česnekový, medovo-hořčičný nebo dresink s majonézou a bylinkami. Výborný je i jogurtový s česnekem. Dresink by měl chuť masa doplnit, ne přebít.

6

Jaký je rozdíl mezi klasickým a krémovým dresinkem

Klasický dresink bývá řidší, složený hlavně z oleje a kyselé složky. Krémový dresink obsahuje zahušťovadla jako jogurt, smetanu, avokádo nebo majonézu. Má hutnější konzistenci a bývá sytější. Hodí se například k pečenému masu nebo vydatnějším salátům.

7

Jaké bylinky se hodí do dresinků

Do dresinků se výborně hodí bazalka, pažitka, kopr, koriandr, tymián nebo estragon. Vždy je lepší použít čerstvé bylinky, které dodají svěžest. Sušené lze využít, ale měly by být kvalitní, protože chuť bývá méně intenzivní. Hodí se zejména do zahuštěných variant.

8

Čím sladit dresink

Sladká složka může velmi dobře vyvážit kyselost a ostrost dresinku. Používá se med, javorový sirup nebo i trocha cukru. Například v kombinaci s hořčicí a vinným octem vytvoří jemnější a zaoblenější chuť, která skvěle doplňuje pikantní listy, které má rukola.

9

Jaký olej použít do dresinku

Nejkvalitnější volbou bývá extra panenský olivový olej, který má výraznou chuť a vysoký obsah zdravých tuků. Skvělé jsou i avokádový, sezamový nebo dýňový olej, které dresinku dodají specifickou chuť. Vždy záleží na typu salátu nebo pokrmu, ke kterému dresink připravujete.

10

Čím nahradit ocet v dresinku

Kromě klasického octa můžete použít citronovou nebo limetkovou šťávu, případně různé ovocné octy, jako třeba jablečný. Dobře funguje i vinný ocet nebo bílé balsamico. Důležité je, aby kyselina byla svěží a chuťově ladila s ostatními surovinami.

Příprava dresinků doma je jednoduchá, pokud dodržíte několik základních pravidel. Vyváženost chuti, vhodná kombinace a kvalita surovin jsou klíčem k tomu, aby se váš salát, maso nebo grilovaná zelenina proměnily v dokonalý pokrm.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli