Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jablečný ocet jen ze tří surovin: Recept podle návodu našich babiček zvládne každý, domácí ocet pak nemá chybu
Zdroj: Freepik, rawpixel

Jablečný ocet je výborným pomocníkem do kuchyně. Dochutíte s ním omáčky, saláty a další druhy jídel. Víte, která jablka se pro jeho výrobu hodí a jak si připravit domácí jablečný ocet?

Proč vyrobit domácí jablečný ocet

Jablka jsou výborným a snadno dostupným ovocem. Když máme dostatek jablek, můžeme je využít třeba na výrobu octa. Jablečný ocet bývá jemnější než klasický kvasný, přesto se na pití trochu ředí. Neředěný se hodí přidat třeba do zálivky na zeleninový salát, výborný je i pro nakládání zeleniny, nebo třeba dokyselení polévek a omáček. Využít se dá i v domácnosti, podobně jako klasický ocet.

Která jablka se hodí na domácí jablečný ocet

Na jablečný ocet se hodí jakákoliv dobře umytá zdravá jablka. Zvládneme ho vyrobit i ze slupek. Rychlejší variantou je ale z celých jablek. V každém případě musíme zbavit jablka stopky a „bubáku“. 

Co je potřeba na výrobu jablečného octa

Výroba jablečného octa je snadná. Potřebujete na ni jen tři suroviny: jablka, cukr krupici a vodu. Místo bílého cukru můžete dát třtinový, díky kterému nebude ocet tak kyselý. Variantou je i med. Pokud máte velmi sladká jablka, cukr dávat nemusíte.

Zapotřebí ale budou různé pomůcky. Přichystat bude potřeba velké zavařovací sklenice, nůž, struhadlo, čistá plátýnka (utěrka, gáza), gumičky, delší vařečka na míchání a kuchyňská váha a trychtýř na přelévání do uzavíratelných sklenic. I v tomto případě musí být sterilizované zavařovací sklenice, stejně tak jako uzavíratelné lahve, ve kterých se bude jablečný ocet skladovat. 

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak vyrobit jablečný ocet

Na výrobu jablečného octa si připravte sterilizovanou zavařovací sklenici. Jablka omyjte, odstraňte stopku, bubáka a případná vadná místa. V této podobě nastrouhejte jablka do mísy nahrubo. Jablka zvažte: na 400 g jablek je zapotřebí 1 litr vody a 100 g cukru krupice. Z toho si připravte sladký nálev. Protože jablka budou procházet procesem fermentace, tedy zvětšovat objem, dejte je do sklenice pár centimetrů od vrchu a výš nesmí dosahovat ani slazená voda, kterou je zalijte. V každém případě ale musí jablka být skrytá pod vodou.

Sklenici přikryjte čistým plátýnkem a upevněte ho gumičkou. Sklenici s jablky postavte na světlé a teplé místo, ale ne na přímé slunce. V této podobě ho nechte 10 dnů. O obsah je třeba pečovat - dvakrát denně ho promíchejte čistou vařečkou. Po 10 dnech sceďte jablečnou směs přes čisté plátýnko do další nádoby. Zmáčkněte jablka v plátýnku tak, aby vyteklo co nejvíce tekutiny. Sklenici zakryjte čistým plátýnkem a zagumičkujte ji.

Jablečný ocet dejte na tři týdny do chladu a temna. Pokud bude potřeba, po této době ho opět přeceďte přes plátýnko. A jak poznat, že je jablečný ocet hotový a vyzrálý? Je to jednoduché, přestanou se v něm tvořit bublinky. Pak můžete hotový jablečný ocet přelít do sterilizovaných uzavíratelných lahví.  

Náš tip: Z jablek se toho dá připravit spousta, variantou jsou i jablečná povidla na 3 způsoby. Přichystejte si je podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více