Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky jsou velmi oblíbené pro svou chuť, snadnou přípravu i malou kalorickou hodnotu. Stačí během přípravy předejít té nejčastější chybě a můžete si pochutnávat na zdravé pochoutce. A jak kvašáky připravit?

Výroba kvašáků spoléhá na mléčné kvašení, kdy je však potřeba, aby vznikající plyn mohl bez problémů unikat pryč. Jak je správně připravit, abyste si mohli pochutnat na osvěžující lahůdce? To vám prozradíme na následujících řádcích.

Jak připravit kvašené okurky - kvašáky

Kvašáky jsou oblíbenou pochoutkou z babiččiny kuchyně. Připravte si je tak, abyste sklidili pohledy plné uznání i od těch nejnáročnějších strávníků.

Potřebovat budete 3 kg okurek, křen, kopr, pár stroužků česneku, 3 litry vody a 3 zarovnané lžíce soli.

  1. Okurky velmi důkladně očistěte, umyjte a krátce je namočte do studené vody.
  2. Poté připravte nálev - přiveďte vodu k varu a následně do ní vsypte sůl. Nálev nechte vychladnout.
  3. Do čistých, vyvařených sklenic vložte kopr, kousek křenu a dva stroužky česneku. Vložte okurky a na ně opět kopr, křen a stroužek česneku.
  4. Okurky zalijte vychladlým nálevem a sklenici zlehka uzavřete. Pozor, nyní přichází čas častého pochybení - okurky musí být v nálevu zcela ponořené, ovšem nálev nesmí sahat až po okraj sklenice - nahromaděný plyn může povolit víčko, čím se celá sklenice kvašáků stane nevhodnou ke konzumaci.
  5. Po 5 dnech sáhněte po kvašácích, nálev z nich slijte do hrnce, přiveďte k varu a nalijte zpět do sklenic - prodloužíte tím trvanlivost kvašáků.

Tip: Kromě kopru, křenu a česneku můžete použít vinné listy, ale také listy černého bezu nebo višně.

K přípravě kvašáků se skvěle hodí přerostlé okurky, které jste během sklízení našli se zpožděním, a tak nepřijde ani část vaší úrody vniveč. Rádi postupujete podle videí? Pak si můžete lahodné kvašáky připravit podle našeho videoreceptu:

Komentáře

Další tipy a triky