Domácí výroba aromat: Použijeme prášek, výluh nebo pastu z aromatických surovin
Aromata jsou přírodní nebo syntetické látky, které se přidávají do pokrmů, aby zvýraznila jejich chuť a vůni. Některé pokrmy si bez aromat již nedokážeme představit a používáme je, aniž bychom si to uvědomovali.
Aromata v malých lahvičkách mají nespočet druhů - koupíme je v každém obchodě s potravinami a v drogeriích. Mnoho lidí nemá rádo jejich syntetickou chuť, proto dává přednost výrobě vlastních aromat v podobě prášků, past a výluhů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit domácí aromata
Aroma bývá součástí výluhu, extraktu, pasty nebo prášku, které si sami vyrobíme:
- Prášková aromata vyrobíme usušením bylinek a jedlých květů, pomerančové a citrónové kůry, ovoce a zeleniny, které po usušení rozdrtíme na jemný prášek. Výslednou směs uchováváme ve vzduchotěsné skleničce s víčkem. Typickým představitelem takového prášku je koření, polévková dochucovadla.
- Maceráty a extrakty získáme louhováním surovin ve vodě nebo v alkoholu po několik hodin. Po této době můžeme nálev přelít přes plátýnko, pevné části důkladně vymačkat a tekutinu částečně odpařit. Místo ní můžeme použít kvalitní olej. Využijeme to při výrobě vonných tinktur z koření, ovoce a bylinek.
- Dochucovací pasty mají hustou, jemnou konzistenci. Vyrobíme je rozmixováním vonných ingrediencí s malým množstvím tekutiny, kterou může být voda s cukrem, olej nebo alkohol. Aromatickou směs připravíme také z přecezené směsi po macerování. Pasty mohou být z ovoce, zeleniny a bylinek.
Mezi nejoblíbenější aromata patří citrónový lemon curd, vanilkový cukr, strouhané tonka fazole, ovocné likéry, citrusová kůra, rum, koření a mnoho dalších vonných směsí.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře