Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Citronový krém bývá ke koupi, ale ten doma připravený je chutnější, navíc si ohlídáme kvalitu surovin. Jeho příprava není složitá, podobně můžeme připravit i krém z pomerančů.
Anglický výborný krém s výrazně citrusovou chutí je vyrobený ze žloutků, cukru, citronové šťávy a másla. Ochucený je citronovou kůrou, proto bychom na jeho přípravu měli používat bio citrony. Podobně lahodná je jeho pomerančová verze.
Kulinářské tipy a triky Ukázat další tipy
Jak vyrobit citronový krém
Na lemon curd potřebujeme 3 velké citrony v biokvalitě, 4 žloutky nebo 2 celá vejce, 150-200 g krupicového cukru, 100 g másla.
- Z omytých citronů do nerezové misky ostrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Vylovíme citronová jadérka.
- Přidáme žloutky nebo vejce, cukr a máslo. Cukru dáme tolik, aby krém nebyl kyselý.
- Misku zavěsíme nad hrnec s vroucí vodou, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Krém připravujeme nad párou.
- Hmotu šleháme metličkou tak dlouho, dokud nezhoustne. Málo prohřáté žloutky mají tendenci se brzy kazit, uvařené se srazí. Krém musí být tak hustý, aby pokryl obrácenou stranu lžíce, aniž by stekl nebo naopak vytvořil tuhou kaši. Pokud krém nechce zhoustnout, přidáme ještě jeden žloutek. Krém ještě trochu zhoustne při chladnutí.
- Hotový krém můžeme přecedit do čistých suchých skleniček a uzavřít. V chladničce vydrží asi 2 měsíce.
- Ti, kdo dobře ovládají vaření v mikrovlnné troubě, mohou tento krém připravit v ní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Pórkový salát s jablkem, mrkví a majonézou
Přidáno před 16 hodinami

Můj játrový guláš
Přidáno 30. 3. 2023 19:58

Vepřová kapsa plněná sýrem a zeleninou
Přidáno 30. 3. 2023 19:26

Tvarůžková smaženka
Přidáno 30. 3. 2023 13:02

Domácí špaldové nudle s tuňákem a sýrovou omáčkou
Přidáno 30. 3. 2023 09:42

Víkendová valašská kyselice
Přidáno 29. 3. 2023 21:00
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.