Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronový krém Lemon curd má příjemnou chuť a není moc tučný. Je úžasný na palačinky i na slepování lineckého cukroví
Toprecepty.cz

Citronový krém bývá ke koupi, ale ten doma připravený je chutnější, navíc si ohlídáme kvalitu surovin. Jeho příprava není složitá, podobně můžeme připravit i krém z pomerančů.

Anglický výborný krém s výrazně citrusovou chutí je vyrobený ze žloutků, cukru, citronové šťávy a másla. Ochucený je citronovou kůrou, proto bychom na jeho přípravu měli používat bio citrony. Podobně lahodná je jeho pomerančová verze.

Na lemon curd potřebujeme 3 velké citrony v biokvalitě, 4 žloutky nebo 2 celá vejce, 150-200 g krupicového cukru, 100 g másla.

  1. Z omytých citronů do nerezové misky ostrouháme kůru a vymačkáme všechnu šťávu. Vylovíme citronová jadérka.
  2. Přidáme žloutky nebo vejce, cukr a máslo. Cukru dáme tolik, aby krém nebyl kyselý.
  3. Misku zavěsíme nad hrnec s vroucí vodou, aby se dno misky nedotýkalo hladiny. Krém připravujeme nad párou.
  4. Hmotu šleháme metličkou tak dlouho, dokud nezhoustne. Málo prohřáté žloutky mají tendenci se brzy kazit, uvařené se srazí. Krém musí být tak hustý, aby pokryl obrácenou stranu lžíce, aniž by stekl nebo naopak vytvořil tuhou kaši. Pokud krém nechce zhoustnout, přidáme ještě jeden žloutek. Krém ještě trochu zhoustne při chladnutí.
  5. Hotový krém můžeme přecedit do čistých suchých skleniček a uzavřít. V chladničce vydrží asi 2 měsíce.
  6. Ti, kdo dobře ovládají vaření v mikrovlnné troubě, mohou tento krém připravit v ní.
Citronovým krémem můžeme mazat palačinky a lívance, ochutit jogurt, slepovat jím cukroví nebo makronky, výborný je v různých pohárech (je málo tučný), a dezertech.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky