Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňové zelí je jedna z variant oblíbené přílohy k pečenému masu, ke knedlíkům nebo k bramborám. Dýně hokaido je pro tento úkol jako stvořená. Kromě báječné chuti bez štiplavosti má krásně oranžovou barvu.

Dýňové zelí připravujeme z dýně hokaido. Velmi chutné je ale i zelí z cukety, máslové či špagetové dýně. Zelí je jemné, sladké a nenadýmá, což ocení mnoho strávníků včetně dětí a seniorů. Také příprava je rychlejší než u klasického zelí.

Jak připravit dýňové zelí

Poradíme vám, jak zelí připravit, a to v několika krocích.

  1. Omyjeme dýni, rozkrájíme ji na kousky a nastrouháme na hrubém struhadle. Kdo má struhadlo na julienne, použije ho. Slupku loupat nemusíme.
  2. Na sádle orestujeme pokrájenou cibulku a česnek. Ke konci necháme na tuku rozvonět drcený kmín a přisypeme strouhanou dýni.
  3. Pokrm osolíme a opepříme, přidáme špetku cukru nebo javorový sirup a pomalu mícháme, dokud dýně nepustí vodu a nezačne se dusit.
  4. Vydusíme tekutinu a zelí dochutíme vinným nebo jablečným octem. Můžeme přidat kopr, chilli, česnek a strouhané jablko, které dá zelí svěží chuť.
Tip: Pokud děláme zelí jako přílohu k bramborám, můžeme ho zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou a zahustit hladkou moukou.
Chcete si pochutnat na sladkém jemném zelí bez štiplavosti zelí hlávkového? Zkuste si podle našeho videa připravit zelí z dýně nebo z cuket, které jsou dostupné od léta do podzimu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli