Dýňové zelí má proti tomu klasickému mnoho předností. Je jemné a sladké
Dýňové zelí je jedna z variant oblíbené přílohy k pečenému masu, ke knedlíkům nebo k bramborám. Dýně hokaido je pro tento úkol jako stvořená. Kromě báječné chuti bez štiplavosti má krásně oranžovou barvu.
Dýňové zelí připravujeme z dýně hokaido. Velmi chutné je ale i zelí z cukety, máslové či špagetové dýně. Zelí je jemné, sladké a nenadýmá, což ocení mnoho strávníků včetně dětí a seniorů. Také příprava je rychlejší než u klasického zelí.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dýňové zelí
Poradíme vám, jak zelí připravit, a to v několika krocích.
- Omyjeme dýni, rozkrájíme ji na kousky a nastrouháme na hrubém struhadle. Kdo má struhadlo na julienne, použije ho. Slupku loupat nemusíme.
- Na sádle orestujeme pokrájenou cibulku a česnek. Ke konci necháme na tuku rozvonět drcený kmín a přisypeme strouhanou dýni.
- Pokrm osolíme a opepříme, přidáme špetku cukru nebo javorový sirup a pomalu mícháme, dokud dýně nepustí vodu a nezačne se dusit.
- Vydusíme tekutinu a zelí dochutíme vinným nebo jablečným octem. Můžeme přidat kopr, chilli, česnek a strouhané jablko, které dá zelí svěží chuť.
Tip: Pokud děláme zelí jako přílohu k bramborám, můžeme ho zjemnit zakysanou nebo sladkou smetanou a zahustit hladkou moukou.
Chcete si pochutnat na sladkém jemném zelí bez štiplavosti zelí hlávkového? Zkuste si podle našeho videa připravit zelí z dýně nebo z cuket, které jsou dostupné od léta do podzimu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře