Fazolové lusky na kyselo podle ČSN: Dejte této tradiční pochoutce šanci, oslní vás
Fazolové lusky jistě známe všichni, a to především z našich vzpomínek na roky strávené ve školce a následně ve škole. Školní jídelny tento pokrm připravují dodnes, ale v domácí podobě je zaručeně kvalitnější a chutnější.
Fazolové lusky na kyselo nemusíte znát jen ze školní jídelny. Dělávaly je i naše babičky - ty od nich byly dokonale jemné, měkké a chuťově vynikající. Zapomeňte na nedobré zkušenosti a připravte si s námi fazolové lusky podle známých norem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit fazolové lusky na kyselo podle ČSN
Na 4 porce fazolkových lusků na kyselo potřebujete 600 g fazolových lusků (mražených či zavařených bez nálevu), 80 g vody, 60 g másla, 16 g mouky, 120 g smetany, 16 g sterilovaného kopru bez nálevu, 16 g cukru, 16 g octa a sůl.
- Mražené lusky zalijte trochou teplé vody, lehce osolte a krátce poduste (jen chviličku, nesmí se rozvařit). Sterilované lusky pouze krátce poduste bez podlití.
- Připravte světlou jíšku z 30 g másla a prosáté mouky. Následně ji zřeďte smetanou, důkladně rozmíchejte a vlijte k fazolovým luskům.
- Fazolky duste téměř doměkka, nezapomínejte však na občasné promíchání. Na konci tepelné úpravy přidejte jemně nasekaný sterilovaný kopr bez nálevu.
- Hotové jídlo dochuťte solí, cukrem a octem podle chuti, nechte pouze krátce přejít varem a na závěr vmíchejte do fazolek druhou část másla ke zjemnění.
- Fazolky na kyselo jsou nejlepší s bramborami, a to na jakýkoliv způsob. Pokud toužíte pokrm připravit sytější, můžete ho doplnit o různě upravené vejce nebo o plátek vašeho oblíbeného masa (nejčastěji se používá maso uzené či vepřové).
Mohlo by vás zajímat
Fazolové lusky mají v kuchyni mnoho možností přípravy, a tak si na nich mohou pochutnat úplně všichni. Úvodní videorecept vás přípravou hladce provede. Přejeme mnoho úspěchů při vaření a dobrou chuť.
Komentáře