Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Fazolové lusky jistě známe všichni, a to především z našich vzpomínek na roky strávené ve školce a následně ve škole. Školní jídelny tento pokrm připravují dodnes, ale v domácí podobě je zaručeně kvalitnější a chutnější.

Fazolové lusky na kyselo nemusíte znát jen ze školní jídelny. Dělávaly je i naše babičky - ty od nich byly dokonale jemné, měkké a chuťově vynikající. Zapomeňte na nedobré zkušenosti a připravte si s námi fazolové lusky podle známých norem.

Jak připravit fazolové lusky na kyselo podle ČSN

Na 4 porce fazolkových lusků na kyselo potřebujete 600 g fazolových lusků (mražených či zavařených bez nálevu), 80 g vody, 60 g másla, 16 g mouky, 120 g smetany, 16 g sterilovaného kopru bez nálevu, 16 g cukru, 16 g octa a sůl.

  1. Mražené lusky zalijte trochou teplé vody, lehce osolte a krátce poduste (jen chviličku, nesmí se rozvařit). Sterilované lusky pouze krátce poduste bez podlití.
  2. Připravte světlou jíšku z 30 g másla a prosáté mouky. Následně ji zřeďte smetanou, důkladně rozmíchejte a vlijte k fazolovým luskům.
  3. Fazolky duste téměř doměkka, nezapomínejte však na občasné promíchání. Na konci tepelné úpravy přidejte jemně nasekaný sterilovaný kopr bez nálevu.
  4. Hotové jídlo dochuťte solí, cukrem a octem podle chuti, nechte pouze krátce přejít varem a na závěr vmíchejte do fazolek druhou část másla ke zjemnění.
  5. Fazolky na kyselo jsou nejlepší s bramborami, a to na jakýkoliv způsob. Pokud toužíte pokrm připravit sytější, můžete ho doplnit o různě upravené vejce nebo o plátek vašeho oblíbeného masa (nejčastěji se používá maso uzené či vepřové).

Fazolové lusky mají v kuchyni mnoho možností přípravy, a tak si na nich mohou pochutnat úplně všichni. Úvodní videorecept vás přípravou hladce provede. Přejeme mnoho úspěchů při vaření a dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky