Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování není jen příjemnou záležitostí zahradních oslav a setkání, kempování, trampování a stanování. Grilování je v současné době běžným způsobem zpracování potravin na přímém ohni i na grilech bez ohně.

Pod slovem grilování si představíme kuchaře v zástěře, obracejícího na roštu tlusté pláty dočervena opečeného masa. Přímo cítíme v ústech chuť steaku, cítíme vůni koření, nasáváme přátelskou atmosféru... Je grilování opravdu tak snadné?

1

Jaké známe druhy grilů

Gril je zařízení, na kterém se připravují různé druhy potravin a pokrmů pomocí tepelného záření - elektřiny, plynu nebo ohně. Grily jsou tedy elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Mezi ně však můžeme směle zařadit vertikální rožně na kebab, domácí kontaktní grily nebo trouby s grilovací spirálou.

2

Jaké potraviny se dají dělat na grilu

Nejčastěji se setkáme s grilováním masa, uzenin, klobás, ryb a slaniny. Oblíbenými pokrmy jsou různé druhy grilované zeleniny, ovoce, sýrů, ale i pečiva, jako jsou topinky, bagety a tortilly. Grilujeme placky, houby, špízy a hamburgery nebo kompletní jídla v alobalu (živáňská pečeně).

3

Jaké pomůcky potřebujeme na gril

Potřebujeme obracečku a kleště na maso, mašlovačku, nůž a prkénko. Kuchař se neobejde bez zástěry, utěrky, chňapky, papírových utěrek, alobalu a nádobí na odkládání hotového jídla. Ke grilovačce patří dostatek talířů a příborů, grilovací jehly, kelímky na nápoje, vlhčené ubrousky.

4

Jak předem připravit gril ke grilování

Gril, znečištěný po předchozím grilování, musíme důkladně očistit, odmastit rošt a připravit nové palivo. Pokud používáme brikety nebo dřevěné uhlí, musíme je dostatečně předem nažhavit a rozprostřít po dně grilu nebo po jeho části. Každý gril musí být dostatečně rozpálený, aby se maso okamžitě zatáhlo.

5

Jak se griluje maso, ryby a uzenina

Maso se před grilováním nesolí, pouze marinuje. Samotný gril rozpálíme, vložíme namarinované maso nebo ryby (koření otřeme, aby se nespálilo), po krátkém opečení snížíme v grilu teplotu a maso dopečeme, což trvá 10–15 minut z každé strany. Před rozkrájením necháme maso odpočinout na prkénku.

6

Jak se griluje zelenina, ovoce a sýry

Zeleninu i ovoce grilujeme na přímém žáru po dobu 5–10 minut. Jablkům vydlabeme jádřince a naplníme je ořechy. Z meruněk, švestek, broskví a manga vyjmeme pecky. Jemný poprašek cukru na ovoci vytvoří báječnou karamelovou krustu. Sýry grilujeme zabalené v alobalu nebo v pečicím papíru, aby nevytekly.

7

Jaké grilování je zdravé a jaké ne

Grilování zdravé rozhodně není. Při grilování vznikají zplodiny, které se usazují na potravinách a mohou způsobovat různá onemocnění včetně rakoviny. Riziko snížíme důkladným omytím grilu od nečistot a udržováním teploty na max. 180 °C. Snažíme se potraviny nepřipálit a zamezit odkapávání mastnoty na žhavé uhlíky.

8

Na jakých místech se může grilovat

Grily používáme na místech, která jsou k tomu určená. Na zahradě nebo u nás doma asi gril nikomu vadit nebude, ale horší je to na balkóně nebo pod okny sousedů. V kempech a v přírodě používáme malé přenosné grily, ale stejně se musíme informovat, jestli je jejich používání v konkrétním místě povolené.

9

Jak se griluje bez zahradního grilu

Grilování bez grilu je rozhodně nejzdravější variantou přípravy potravin. Zdravé grilování zajistí kontaktní gril nebo horkovzdušná či mikrovlnná trouba s funkcí grilování. Potraviny připravíme stejně jako u zahradního grilu, ale nedochází přitom k uvolnění zplodin a jídlo se v prosklené troubě lépe hlídá, aby se nespálilo.

10

Jak se postarat o znečištěný gril

Špinavý gril není esteticky ani zdravotně vhodný pro přípravu jídla. Mohou se z něj uvolňovat nebezpečné zplodiny. Pozornost věnujeme nejen ohništi a víku, ale hlavně roštu, který bývá nejvíce špinavý. Rošt opálíme prudkým žárem, oškrábeme, omyjeme a nakonec potřeme mastnou kůží nebo nastříkáme olejem.

Všechny grilované potraviny jsou výborné, ale některé z nich jsou ještě lepší. Takovou pochoutkou jsou grilovaná vepřová žebra, která si můžeme připravit podle videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli