Časté otázky na téma grilování: Už víme, proč je tak oblíbené a vyhledávané
Grilování není jen příjemnou záležitostí zahradních oslav a setkání, kempování, trampování a stanování. Grilování je v současné době běžným způsobem zpracování potravin na přímém ohni i na grilech bez ohně.
Pod slovem grilování si představíme kuchaře v zástěře, obracejícího na roštu tlusté pláty dočervena opečeného masa. Přímo cítíme v ústech chuť steaku, cítíme vůni koření, nasáváme přátelskou atmosféru... Je grilování opravdu tak snadné?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jaké známe druhy grilů
- Jaké potraviny se dají dělat na grilu
- Jaké pomůcky potřebujeme na gril
- Jak předem připravit gril ke grilování
- Jak se griluje maso, ryby a uzenina
- Jak se griluje zelenina, ovoce a sýry
- Jaké grilování je zdravé a jaké ne
- Na jakých místech se může grilovat
- Jak se griluje bez zahradního grilu
- Jak se postarat o znečištěný gril
1
Jaké známe druhy grilů
Gril je zařízení, na kterém se připravují různé druhy potravin a pokrmů pomocí tepelného záření - elektřiny, plynu nebo ohně. Grily jsou tedy elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Mezi ně však můžeme směle zařadit vertikální rožně na kebab, domácí kontaktní grily nebo trouby s grilovací spirálou.
2
Jaké potraviny se dají dělat na grilu
Nejčastěji se setkáme s grilováním masa, uzenin, klobás, ryb a slaniny. Oblíbenými pokrmy jsou různé druhy grilované zeleniny, ovoce, sýrů, ale i pečiva, jako jsou topinky, bagety a tortilly. Grilujeme placky, houby, špízy a hamburgery nebo kompletní jídla v alobalu (živáňská pečeně).
3
Jaké pomůcky potřebujeme na gril
Potřebujeme obracečku a kleště na maso, mašlovačku, nůž a prkénko. Kuchař se neobejde bez zástěry, utěrky, chňapky, papírových utěrek, alobalu a nádobí na odkládání hotového jídla. Ke grilovačce patří dostatek talířů a příborů, grilovací jehly, kelímky na nápoje, vlhčené ubrousky.
4
Jak předem připravit gril ke grilování
Gril, znečištěný po předchozím grilování, musíme důkladně očistit, odmastit rošt a připravit nové palivo. Pokud používáme brikety nebo dřevěné uhlí, musíme je dostatečně předem nažhavit a rozprostřít po dně grilu nebo po jeho části. Každý gril musí být dostatečně rozpálený, aby se maso okamžitě zatáhlo.
5
Jak se griluje maso, ryby a uzenina
Maso se před grilováním nesolí, pouze marinuje. Samotný gril rozpálíme, vložíme namarinované maso nebo ryby (koření otřeme, aby se nespálilo), po krátkém opečení snížíme v grilu teplotu a maso dopečeme, což trvá 10–15 minut z každé strany. Před rozkrájením necháme maso odpočinout na prkénku.
6
Jak se griluje zelenina, ovoce a sýry
Zeleninu i ovoce grilujeme na přímém žáru po dobu 5–10 minut. Jablkům vydlabeme jádřince a naplníme je ořechy. Z meruněk, švestek, broskví a manga vyjmeme pecky. Jemný poprašek cukru na ovoci vytvoří báječnou karamelovou krustu. Sýry grilujeme zabalené v alobalu nebo v pečicím papíru, aby nevytekly.
7
Jaké grilování je zdravé a jaké ne
Grilování zdravé rozhodně není. Při grilování vznikají zplodiny, které se usazují na potravinách a mohou způsobovat různá onemocnění včetně rakoviny. Riziko snížíme důkladným omytím grilu od nečistot a udržováním teploty na max. 180 °C. Snažíme se potraviny nepřipálit a zamezit odkapávání mastnoty na žhavé uhlíky.
8
Na jakých místech se může grilovat
Grily používáme na místech, která jsou k tomu určená. Na zahradě nebo u nás doma asi gril nikomu vadit nebude, ale horší je to na balkóně nebo pod okny sousedů. V kempech a v přírodě používáme malé přenosné grily, ale stejně se musíme informovat, jestli je jejich používání v konkrétním místě povolené.
9
Jak se griluje bez zahradního grilu
Grilování bez grilu je rozhodně nejzdravější variantou přípravy potravin. Zdravé grilování zajistí kontaktní gril nebo horkovzdušná či mikrovlnná trouba s funkcí grilování. Potraviny připravíme stejně jako u zahradního grilu, ale nedochází přitom k uvolnění zplodin a jídlo se v prosklené troubě lépe hlídá, aby se nespálilo.
10
Jak se postarat o znečištěný gril
Špinavý gril není esteticky ani zdravotně vhodný pro přípravu jídla. Mohou se z něj uvolňovat nebezpečné zplodiny. Pozornost věnujeme nejen ohništi a víku, ale hlavně roštu, který bývá nejvíce špinavý. Rošt opálíme prudkým žárem, oškrábeme, omyjeme a nakonec potřeme mastnou kůží nebo nastříkáme olejem.
Komentáře