Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Instantní kvásek: Poradíme, jaké jsou jeho výhody a jak jej snadno využívat
Zdroj: Freepik, pch.vector

Instantní kvásek je sušenou kulturou bakterií a kvasinek vzniklých mléčným kvašením mouky a vody. Zajímá vás, zda můžete i svůj vlastní kvásek jen tak usušit? Odpověď zní ano. Budete ho tak mít v zásobě pro případ nutnosti.

Jestliže rádi a často pečete, jistě jste už o instantním kvásku slyšeli. Tento velký pracant, ukrytý v malém sáčku, vás zachrání v mnoha případech, kdy chcete péct, ale nemáte nakrmený svůj kvas a v lednici nezbyla ani jedna kostka droždí.

Výhody a využití instantního kvásku

Myslíte si, že kvásek využijete pouze k pečení? Vůbec tomu tak není. Instantní kvásek má mnohem větší škálu využití. Přesvědčte se sami:

  1. Samozřejmě nejčastějším využitím instantního kvásku je pečení chleba a dalších druhů pečiva. Výhodou je, že nemusíte čekat na naběhnutí čerstvého kvásku po jeho nakrmení - stačí k surovinám přidat kvásek se sušeným droždím.
  2. Kvásek můžete použít také samostatně, bez droždí. Zde je však příhodné ho oživit, tedy rozmíchat v trošce vlažné vody a nechat ho 30 minut odstát. Poté kvásek nakrmte 2 lžícemi mouky a vody a postupujte stejně jako při krmení čerstvého kvásku. Aktivace instantního kvásku trvá 4–5 dnů, počítejte s tím.
  3. Instantní kvásek dodává chuť i aroma nejen chlebům, ale také bábovkám, lívancům či perníkům. Skvělé jsou také kváskové krekry nebo tyčinky.
  4. Potřebujete zahustit omáčku či polévku? Je-li chuť kvásku vhodná do daného typu pokrmu, můžete ho k zahuštění zcela bez obav použít.
  5. Za zmínku také stojí to, že kvásek díky mléčnému kvašení podporuje trávení a pečivo s ním vydrží o poznání déle čerstvé, než to obsahující kvasnice.

Máte-li vlastní čerstvý kvásek, stačí ho rozprostřít v tenké vrstvě na pečicí papír a nechat zvolna usušit. Poté ho rozlámejte, případně rozmixujte na prach. Sušený kvásek skladujte v neprodyšných nádobách v suchu a temnu. Zkusíte kváskovat?

Komentáře

Další tipy a triky