Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma sušený žitný kvásek

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete. Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit - třeba nasušit. Krok 2: Aby se dal kvásek na podložku dobře roztírat, umícháme pro tuhle příležitost trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit. Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo. Krok 3: Suchá vrstvička jde z pečícího papíru snadno sloupnout - jen ji rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu. Skladujeme v suchu a temnu. Krok 4: V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.

Zveřejněno 19. 11. 2015

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma sušený žitný kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNmV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Doma sušený žitný kvásek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lNmV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Zase sa chválim fotkou... Dnes chlebík s uchom.

Počas mojej dlhšej dovolenky som kvások zverila do opatery dôveryhodnej osobe, ktorá s kváskovaním už má skúsenosti. Ale po 3 týždňoch kvások neprežil. Bolo mi ho ľúto, vlastnými rukami som ho vypiplala a už sme spolu niečo napiekli. Spomenula som si, že v lete som z neho jasnozrivo(!) nasušila niečo. Zas ožil, najprv resuscitácia vo vode, 4 dni kŕmenie dvakrát denne a výsledkom je krásny chlebík, musím sa pochváliť fotkou.

magdalenka: jen pochval, je to nádhera! :-)

magdalenka: přesně tak :-* Jsem moc ráda, že se povedlo a dekuji i za foto!:-K

Vyskúšané - funguje to. Nerada by som o môjho 1,5 ročného Tondu prišla (kvások dostal toto meno). Polámem nasušený kvások a dám do pohára. Skúšobné oživenie prebehlo - ako popisuješ, nadrvený suchý kvások zaliať vodou - kašička, nechala som cca 24 hodín na linke, po objavení bublinek som nakŕmila, dvakrát prekŕmila obyčajným spôsobom, rozbehol sa.
Kváskovanie je proste vášeň, vždy prinesie aj napätie. A potom radosť.

Moje maminka v Krkonoších si kvásek na kyselo uchovávala v hrnci.Jakmile zavařila kyselo,tak zbytek si kroužením hrnku vlastně rozetřela po stěnách a nechala uschnout.Když potřebovala,tak ho ze stěn odrobila namočila a potom opět použila

Taky moc děkuji,skvělé,nerada bych o něj přišla.Někdy se mi stane,že se k pečení přes týden nedostanu a co potom???:-p

Ivo, na co ještě nepřijdeš:-O super nápad+:yes::yes:

Aha, takže příště raději nemrazit, ale sušit :yes: Já jsem taky několikrát kvásek zahubila:-8:-8, jednou jsem mrazila a po rozmražení mu trvalo týden, než se dostal zase do kondice. Pobyl si chudák v mrazu víc než půl roku.

To je fajn, že se vám návod hodí.:-)
Než kvásek rozetřete po plechu, neměl by přezrát. I proto, že i na tom plechu pořád pracuje, ještě než uschne.

Hedwika: ještě jsem sama nevyzkoušela (ale tohleto sušení kvásku je mnohokrát vyzkoušeno od jiných, včetně jeho pozdější aktivace). Postupovala bych tak, že po objevení bublinek kvásek normálně nakrmím a uvidím, jak vyběhne - mělo by to být bez problémů. Musí být schopný v pohodě zdvojnásobit svůj objem.;-)

Vynikající. Určitě tohoto nápadu využiji.

Super :yes::yes::yes:

Skvělý nápad.:yes::yes::yes: Moje kvásky, i při vší mé snaze, několikrát nepřežily moji péči.:-( Ještě bych poprosila o doplnění postupu po namočení, kolikrát nakrmit, než jde použít výrobě kváskového chleba.

:yes: parádní, já už kvásek i v uzavřené plastové krabičce mrazila, po rozmrazení jde normálně krmit a použít. Jen je na to potřeba včas myslet, aby ho člověk včas vytáhl z mrazáku...

Sušit by mě ho nenapadlo, dobrý nápad :yes::yes::yes: Takže jen na vzduchu bez trouby apod. To musím zkusit, díky :yes:

Tématické fráze:
sušený chlebový kvásek, sušení kvásku, založení žitného kvásku, jak usušit kvásek, kvásek do mrazáku, jak sušit kvásek, aktivace sušeného kvásku, jak usušit žitný kvásek, kyselo ze suseneho kvasku, chleba ze sušeného kvásku, chleb že sušeného kvasku, sušení žitného kvásku, chleba ze sušeného žitného kvásku, založení kvásku, chléb ze sušeného žitného kvásku, jak sušit žitný kvásek, založení nového kvásku, aktivace kvasku, jak ususit kvasek v troubě, zitny kvasek postup

Suroviny:
kvas žitný

Přidat fotografie receptu