Doma sušený žitný kvásek

cathleen Kuchařka: cathleen

Zavařeniny 10 názorů

Suroviny

žitný kvásek
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete. Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit - třeba nasušit.

  2. Aby se dal kvásek na podložku dobře roztírat, umícháme pro tuhle příležitost trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit. Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.

  3. Suchá vrstvička jde z pečícího papíru snadno sloupnout - jen ji rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu. Skladujeme v suchu a temnu.

  4. V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.

Poznámka

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/doma-suseny-zitny-kvase...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Doma sušený žitný kvásek

  • babina babina(neregistrovaná)

    Moje maminka v Krkonoších si kvásek na kyselo uchovávala v hrnci.Jakmile zavařila kyselo,tak zbytek si kroužením hrnku vlastně rozetřela po stěnách a nechala uschnout.Když potřebovala,tak ho ze stěn odrobila namočila a potom opět použila

    Odpovědět

  • cibulinecka cibulinecka

    Taky moc děkuji,skvělé,nerada bych o něj přišla.Někdy se mi stane,že se k pečení přes týden nedostanu a co potom???:-p

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Ivo, na co ještě nepřijdeš:-O super nápad+:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Aha, takže příště raději nemrazit, ale sušit :yes: Já jsem taky několikrát kvásek zahubila:-8:-8, jednou jsem mrazila a po rozmražení mu trvalo týden, než se dostal zase do kondice. Pobyl si chudák v mrazu víc než půl roku.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    To je fajn, že se vám návod hodí.:-)
    Než kvásek rozetřete po plechu, neměl by přezrát. I proto, že i na tom plechu pořád pracuje, ještě než uschne.

    Hedwika: ještě jsem sama nevyzkoušela (ale tohleto sušení kvásku je mnohokrát vyzkoušeno od jiných, včetně jeho pozdější aktivace). Postupovala bych tak, že po objevení bublinek kvásek normálně nakrmím a uvidím, jak vyběhne - mělo by to být bez problémů. Musí být schopný v pohodě zdvojnásobit svůj objem.;-)

    Odpovědět

  • Mirka Mirka (neregistrovaný)

    Vynikající. Určitě tohoto nápadu využiji.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Super :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Hedwika Hedwika

    Skvělý nápad.:yes::yes::yes: Moje kvásky, i při vší mé snaze, několikrát nepřežily moji péči.:-( Ještě bych poprosila o doplnění postupu po namočení, kolikrát nakrmit, než jde použít výrobě kváskového chleba.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: parádní, já už kvásek i v uzavřené plastové krabičce mrazila, po rozmrazení jde normálně krmit a použít. Jen je na to potřeba včas myslet, aby ho člověk včas vytáhl z mrazáku...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Sušit by mě ho nenapadlo, dobrý nápad :yes::yes::yes: Takže jen na vzduchu bez trouby apod. To musím zkusit, díky :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: sušený chlebový kvásek založení žitného kvásku sušení kvásku jak usušit kvásek aktivace sušeného kvásku kvásek do mrazáku kyselo ze suseneho kvasku chleba ze sušeného kvásku chleb že sušeného kvasku jak sušit kvásek založení nového kvásku aktivace kvasku založení kvásku jak ususit kvasek v troubě zitny kvasek postup sušení žitného kvásku chléb ze sušeného žitného kvásku suyeni kvasku v susicce výroba žitného kvásku ze sušeného kvásku založení chlebového kvásku

Zapomněl/a jsem heslo