Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný linecký koláč je zážitkem už při samotné přípravě. I když může na první pohled vypadat složitě, ve skutečnosti tomu tak není. Křehké linecké těsto budete mít hotové raz dva a ve videonávodu uvidíte, že ani mřížka, která koláč zdobí, není žádná věda.

Možná si také vzpomenete, jak mřížkový koláč připravovala vaše babička. U křehkého těsta je důležité pracovat s vychlazenými kvalitními surovinami a dodržet správné poměry. Jakmile máte těsto vypracované, dejte ho znovu pěkně vychladit.

Jablečný linecký koláč

Recept na jablečný linecký koláč není náročný na suroviny. Na přípravu těsta budete potřebovat 250 g hladké mouky, 60 g moučkového cukru, 130 g másla, 1 vejce a 1 špetku soli. Na náplň si připravte velká jablka, 60 g cukru krystal a citronovou šťávu podle chuti. 

  1. Nejdříve si připravte formu na dort nebo koláč o průměru 26–28 cm a vymažte ji tukem (nemusíte vysypávat).
  2. Potom nachystejte těsto. Do mouky nakrájejte máslo, přidejte cukr, vejce a špetku soli. Vypracujte do hladké konzistence, zabalte do potravinářské fólie a poté nechte hotové těsto asi 15 minut odpočívat v lednici.

  3. Na jablečnou náplň omyjte a oloupejte jablka, vykrojte jádřince a nastrouhejte je nahrubo. Ochuťte je citronovou šťávou a cukrem. Můžete přidat i oblíbené koření, například skořici nebo hřebíček.

  4. Troubu předehřejte na 180 °C.

  5. Ze dvou třetin těsta vyválejte kulatý plát o něco větší, než je průměr formy, aby pokryl i její okraje. Těsto přeneste do formy, uhlaďte a zarovnejte.

  6. Na těsto rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň. Ze zbylé třetiny těsta vyválejte plát a nakrájejte ho na proužky, kterými na náplni vytvoříte mřížku.

  7. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut dozlatova.

Tento recept na koláč je univerzální, takže na něj nemusíte dávat pouze jablečnou náplň. Můžete použít také hrušky, připravit tvarohovou variantu nebo koláč doplnit domácí šlehačkou. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky