Jak připravit velouté. Tato světlá omáčka se hodí k jídlům z masa, zeleniny a ryb
Omáčka velouté se často připravuje z vývaru, který získáme přípravou hlavní suroviny, např. telecího, rybího nebo kuřecího masa. Vývarem zalijeme jíšku a postupně během vaření omáčku necháme zhoustnout.
Jak se připravuje omáčka velouté
Zpočátku je omáčka sice řídká, ale během postupného vaření zhoustne a získá příjemnou výraznou chuť a konzistenci. Hodí se k "bílému" masu (drůbež, ryby, králík) a k zelenině. Přípravou omáčky nás provede úvodní video:
- Na pánvičce nejprve rozehřejeme tuk, použijeme máslo.
- Obvykle dáváme na jeden díl másla jeden díl hladké mouky, ale másla může být i více. V ukázkovém videu na dva díly másla přidáme jeden díl hladké mouky.
- Uděláme světlou jíšku.
- Zalijeme ji studeným kvalitním vývarem. Může být zeleninový nebo masový.
- Jíšku s vývarem dohladka rozšleháme a osolíme.
- Provaříme alespoň 20 minut. Během vaření omáčku mícháme, aby se nepřipálila.
- Omáčka postupně získá správnou hustotu. Je-li třeba, odstraníme škraloup.
Omáčku dále dochutíme podle potřeby. Můžeme přidat citronovou šťávu a na zjemnění smetanu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře