Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka velouté se často připravuje z vývaru, který získáme přípravou hlavní suroviny, např. telecího, rybího nebo kuřecího masa. Vývarem zalijeme jíšku a postupně během vaření omáčku necháme zhoustnout.

Jak se připravuje omáčka velouté

Zpočátku je omáčka sice řídká, ale během postupného vaření zhoustne a získá příjemnou výraznou chuť a konzistenci. Hodí se k "bílému" masu (drůbež, ryby, králík) a k zelenině. Přípravou omáčky nás provede úvodní video:

  1. Na pánvičce nejprve rozehřejeme tuk, použijeme máslo.
  2. Obvykle dáváme na jeden díl másla jeden díl hladké mouky, ale másla může být i více. V ukázkovém videu na dva díly másla přidáme jeden díl hladké mouky.
  3. Uděláme světlou jíšku.
  4. Zalijeme ji studeným kvalitním vývarem. Může být zeleninový nebo masový.
  5. Jíšku s vývarem dohladka rozšleháme a osolíme.
  6. Provaříme alespoň 20 minut. Během vaření omáčku mícháme, aby se nepřipálila.
  7. Omáčka postupně získá správnou hustotu.  Je-li třeba, odstraníme škraloup.

Omáčku dále dochutíme podle potřeby. Můžeme přidat citronovou šťávu a na zjemnění smetanu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie