Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak dlouho sušit švestky v sušičce a jak sušení urychlit. Jak poznat dobře usušené
Zdroj: Eva Skoumalová

Sušené švestky jsou výtečnou pochoutkou, kterou můžeme konzumovat jako sladké mlsání, ale dají se používat i do moučníků a sladkých jídel. K sušení se nejlépe hodí lahodné vyzrálé švestky, plné přirozené sladkosti. Po usušení je dobře uložíme, aby se k nim nedostala vlhkost a škůdci.

Velkou úrodu švestek i pološvestek je potřeba dobře zpracovat, jinak brzy opadá ze stromu a přijde vniveč. Švestky snadno zmrazíme, pracnější je vaření povidel a další oblíbenou možností uložení je sušení. Sušené švestky vydrží velmi dlouho a k jejich sušení nepotřebujeme žádný cukr. Sušit lze v troubě, ale pokud máme nadbytek švestek a dalšího ovoce na vlastní zahradě, vyplatí se koupit kvalitní sušičku, ve které bude sušení probíhat jednoduše a bez zbytečných ztrát.

Jak připravit švestky na sušení

Postup je snadný a velmi rychlý:

  • Dobře vyzrálé až přezrálé a lehce zavadlé švestky umyjeme a potom necháme okapat nebo je na utěrce osušíme.
  • Pak z nich odstraníme pecky, postup urychlíme použitím odpeckovávače.
  • Každou švestku je potřeba zkontrolovat, aby v ní nebyl červ. Pokud jsou na švestce změklá místečka, obvykle je to tam, kde červík hospodaří - takovou můžeme rovnou vyhodit.
  • Rozpůlené švestky narovnáme na plata sušičky, dáváme je pouze v jedné vrstvě a řeznou stranou vzhůru
  • Tip: Stejným způsobem postupujeme při sušení dalších peckovin např. rynglí.

Jak dlouho sušit švestky v sušičce

Sušení v sušičce je snadné a bezpečné, při nastavení správné teploty nehrozí rozvoj plísní ani spálení, jak se snadněji stane v troubě.

  • Při sušení se řídíme návodem pro konkrétní sušičku, kterou používáme. 
  • Odhad času sušení upravíme podle vzhledu, velikosti a zralosti švestek. Přibližně je potřeba počítat s časem cca 15–24 hodin. Sušíme tak, aby byly švestky správně prosušené. Je třeba počítat s tím, že po vyjmutí ze sušičky švestky během chladnutí vždy ještě trochu "ztvrdnou".
  • Při ideálním postupu nejprve sušíme švestky při 50 °C po dobu 4–5 hodin, jejich slupka pak bude lehce vrásčitá. Poté je necháme cca 5 hodin vychladnout a nasáknout vzdušnou vlhkost, proces sušení a zchladnutí znovu opakujeme.

Jak urychlit sušení švestek

Máme pro vás několik tipů:

  • Zvýšení teploty obvykle není tím správným řešením, ale pokud teplotu mírně zvýšíme, dáváme pozor na přesušení
  • Sušení probíhá rychleji, pokud jsou švestky dobře nazrálé a již trochu zavadlé - v té době v sobě mají více cukru a méně vody.
  • Sušení urychlíme, když švestky rozkrájíme na menší kousky - rozčtvrtíme je nebo nakrájíme na proužky.
  • Je nutné, aby mezi švestkami dobře proudil vzduch. Když je naskládáme do plat sušičky volněji, bude sušení probíhat rychleji.
  • Někdy se suší švestky i s peckami, ale takové sušení probíhá výrazně déle.
  • Tip: Švestky mají tužší slupku - když je před sušením ponoříme na cedníku do vařící vody na 15–20 sekund, poté hned ochladíme studenou vodou a osušíme, slupka se naruší a sušení bude probíhat rychleji.

Jak poznat dobře usušené švestky

Správně usušené švestky jsou vláčné a příjemné k jídlu, mají tmavou barvu a zvrásněný povrch. Při zmáčknutí z nich nevytéká šťáva. Odhadnout správný čas je stejně důležité jako samotné sušení. Větším problémem je nedostatečné usušení (švestky pak mohou začít plesnivět) než přesušení. Přesušené švestky na vzduchu nasávají znovu vlhkost, případně je můžeme krátce napařit.

Jak skladovat usušené švestky

Máme pro vás několik tipů:

  • Dobře usušené švestky při správném skladování vydrží i více let, obvykle je však spotřebujeme během roku.
  • Ukládáme je hned po usušení, pokud bychom je nechali na vzduchu, znovu by nasály vlhkost.
  • Skladujeme je v dobře uzavřených sklenicích, velikost zvolíme podle množství švestek. Můžeme doporučit velké pětilitrové sklenice s dobře těsnícími víčky.
  • Pokud máte obavy, že švestky nejsou dostatečně prosušené, raději je rozdělte do menších nádob a "podezřelé" kusy co nejdříve spotřebujte.
  • Sklenice se švestkami uložte na suché, tmavé a chladné místo.
Pokud si chcete ze švestek uvařit také povidla, můžete postupovat podle následujícího videoreceptu:
Máte ještě další tipy, jak sušit nebo jinak zpracovat švestky? Budeme rádi, když nám je napíšete do komentáře pod článek.

Zdroj: Sušíme - Marie Martinovská (1999)

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli