Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při pečení perníku na plechu: Dodržte základní pravidla a perník bude jako od cukráře
Zdroj: Toprecepty

Perník z litého těsta patří nejen do kuchyně našich babiček, ale i do moderního pečení. Jeho snadná příprava, jednoduché suroviny a ingredience, kterými ho můžeme dochutit, ho právem korunují na krále všech moučníků.

Víte, proč se vám perník na plechu vyboulil, praskl nebo je příliš nízký a tuhý? Jsou v těstě hrudky? Připálil se povrch buchty? Zkusíme vám nastínit, jaké chyby jste při přípravě a pečení perníku nejspíš udělali a zaručíme vám, že příště se povede na jedničku. 

Časté chyby při přípravě perníku

Jsou to jen maličkosti, kterým se můžete lehce vyhnout.

  • Suroviny nemají stejnou teplotu při přípravě těsta. Stačí je 1–2 hodiny před pečením vytáhnout z lednice nebo ze spíže.
  • Při míchání těsta nikdy nepřidávejte vařící med - takový včelí med už nemá žádnou výživnou hodnotu a zapaří mouku, která těsto srazí.
  • Pokud jsou v perníku tuhé hrudky, málo jste rozmíchali těsto. Příště si vezměte na pomoc stěrku nebo metlu, aby bylo těsto dokonale hladké
  • Nepřidávejte suroviny, jak vám přijdou pod ruku. Smíchejte suché ingredience a ve druhé misce tekuté. Hned po spojení obou musí plech do trouby.
  • Příliš vysoká teplota způsobí, že těsto okamžitě vyběhne, protože vzniklá pára se snaží dostat ven. Vyzkoušejte péct na nižší teplotu (170 °C). 
  • Vyboulený povrch seřízněte, ale nevyhazujte! Z odkrojeného těsta můžete vyrobit perníkové kuličky.
  • Nízká teplota v troubě je zase příčinou tuhé nízké placky. Těsto se ohřeje pouze na povrchu, ale uvnitř se nedopeče. 
  • Nenechte perník připálit. Pokud uvidíte, že dostává tmavší barvu, položte na jeho povrch kus alobalu nebo pečicího papíru.
  • Pokud chcete perník vylepšit přidáním rozinek, ořechů nebo jablek, uberte trochu z množství mouky, aby nebyl moučník tvrdý.
Recepty na perníky najdete zde. Pokud si pořád ještě nevěříte, máme pro vás video-recept na litý perník, kterým se můžete inspirovat:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více