Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nadúroda švestek vede k pečení švestkových koláčů nebo třeba k tvorbě švestkového džemu. Švestky si můžete také nasušit a připravit si tak zdravé mlsání na zimu. Švestky nasušíte jednoduše v troubě.

Nasušené švestky jsou plné antioxidantů, nasytí a můžete je použít dokonce jako jedlý dárek. Využít se dají třeba i na švestkový koláč, který si díky sušení můžete upéct kdykoli v roce.

Jak sušit švestky v troubě

Připravte si švestky a zkontrolujte je, aby mezi nimi nebyly nahnilé kusy.

  1. Švestky omyjte pod teplou vodou a osušte je.
  2. Opatrně je vypeckujte. Nejrychleji to jde, pokud švestky naříznete a pecku vyndáte prstem.
  3. Vypeckované švestky dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Plech dejte do trouby a sušte na 50 ºC 4 hodiny. Na troubě nastavte program s ventilátorem nebo nechte troubu pootevřenou.
  5. Poté plech vyndejte a nechte švestky vychladnout.
  6. Následně plech znovu dejte do trouby, tentokrát na 65 ºC. Po 3,5 hodinách švestky pokropte vodou a nechte ještě 0,5 hodiny sušit.
  7. Po vysušení nechte švestky vychladnout a skladujte je v dobře uzavřené nádobě.

Sušené švestky využijete na sladké pečení i slané vaření.

Komentáře

Další tipy a triky