Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nejlépe připravit jitrnice? Vyzkoušejte výborné recepty z této zabijačkové pochoutky
Zdroj: Toprecepty

Jitrnice neboli jaternice se připravují z vepřového masa a na tradiční domácí zabijačce rozhodně nesmí chybět. Konzumujeme je jen tak zastudena, nebo si z nich můžeme připravit dokonalý teplý hlavní chod.

Jitrnice rozhodně proslavila pohádka Dařbuján a Pandrhola se stromem plným jitrnic, ze kterého se sbíhaly sliny. Jitrnice jsou totiž velkou pochoutkou, která se tradičně připravuje na domácí zabijačce. Možná vás právě někdo jitrnicí obdaroval, pokud ne, nezoufejte, lze ji připravit i doma, nebo koupit v dobrém řeznictví. Přinášíme ty nejlepší recepty z jitrnic, na kterých si můžeme pochutnat. 

Jak jíst jitrnice

Jitrnice se vyznačují kořeněnou chutí, o kterou se postará majoránka, nové koření a česnek, někdy i mletý zázvor. Na rozdíl od jelit, obsahují jitrnice libovější maso a nepřidáváme do nich krev.

Můžeme si tak na nich pochutnat přímo zastudena s chlebem,  nebo je tepelně upravit. 

Jak zabránit prasknutí jitrnice v troubě

Jitrnice podáme z chladničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Poté je obalíme v hladké mouce a pečeme. Jitrnice díky tomu v troubě neprasknou a zároveň mají křupavou krustu. Místo pečení je můžeme i opékat na pánvi

Další možností je jitrnice před pečením na několika místech propíchnout vidličkou, během pečení bude moci unikat pára a jitrnice se neroztečou. Podlijeme je trochou vody a pečeme 25-30 minut.

Jak dlouho vydrží jitrnice v lednici

Domácí jitrnice konzumujeme co nejdříve. V sáčku v chladničce nám vydrží maximálně 2 dny, poté je můžeme tepelně zpracovat a prodloužit jim tak životnost o 1-2 dny. 

Na závěr máme ještě jeden tip na další zabijačkovou pochoutku - domácí tlačenku, s postupem pomůže názorné video.

 

 

 

 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky