Jitrnice neboli jaternice se připravují z vepřového masa a na tradiční domácí zabijačce rozhodně nesmí chybět. Konzumujeme je jen tak zastudena, nebo si z nich můžeme připravit dokonalý teplý hlavní chod.
Jitrnice rozhodně proslavila pohádka Dařbuján a Pandrhola se stromem plným jitrnic, ze kterého se sbíhaly sliny. Jitrnice jsou totiž velkou pochoutkou, která se tradičně připravuje na domácí zabijačce. Možná vás právě někdo jitrnicí obdaroval, pokud ne, nezoufejte, lze ji připravit i doma, nebo koupit v dobrém řeznictví. Přinášíme ty nejlepší recepty z jitrnic, na kterých si můžeme pochutnat.
Čas masopustu se pomalu blíží ke konci a vy stále toužíte po zabijačkových dobrotách, ale nikoho, kdo zabijačku chystá, neznáte? Stačí, když si zajdete k řezníkovi, nakoupíte pár ingrediencí a můžete…
Jak jíst jitrnice
Jitrnice se vyznačují kořeněnou chutí, o kterou se postará majoránka, nové koření a česnek, někdy i mletý zázvor. Na rozdíl od jelit, obsahují jitrnice libovější maso a nepřidáváme do nich krev.
Můžeme si tak na nich pochutnat přímo zastudena s chlebem, nebo je tepelně upravit.
Pečené v troubě: Takto připravené jitrnice jsou na povrchu křupavé a spolu s kysaným zelím vytvoří výborný oběd nebo večeři. Jitrnice obalíme v hladké mouce s bylinkami a uložíme do pekáčku. Mírně podlijeme vodou a pečeme do křupava.
Podobně můžeme připravit i vaječinu s jitrnicí, která tradiční vajíčka okoření a vaječina získá skvělou chuť. Jednoduše zpěníme s cibulkou, přidáme vejce a máme hotovo.
Jitrnice podáme z chladničky alespoň 2 hodiny před pečením, aby získaly pokojovou teplotu. Poté je obalíme v hladké mouce a pečeme. Jitrnice díky tomu v trouběneprasknou a zároveň mají křupavou krustu. Místo pečení je můžeme i opékat na pánvi.
Další možností je jitrnice před pečením na několika místech propíchnout vidličkou, během pečení bude moci unikat pára a jitrnice se neroztečou. Podlijeme je trochou vody a pečeme 25-30 minut.
Domácí jitrnice konzumujeme co nejdříve. V sáčku v chladničce nám vydrží maximálně 2 dny, poté je můžeme tepelně zpracovat a prodloužit jim tak životnost o 1-2 dny.
Na závěr máme ještě jeden tip na další zabijačkovou pochoutku - domácí tlačenku, s postupem pomůže názorné video.
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.