Recepty na cuketové placičky, bramboráky nebo karbanátky patří v létě k těm nejvyhledávanějším. Na přípravu jsou poměrně jednoduché a rychlejší než cuketové řízky v trojobalu. Nastrouhanou cuketu necháme odvodnit, smícháme ji s dalšími surovinami a usmažíme pěkně dozlatova.
Cuketa se dá připravit na celou řadu způsobů, přičemž placičky nebo karbanátky patří k těm nejžádanějším. Důležité je nastrouhanou cuketu před dalším zpracováním nechat odvodnit, pak již jen doplnit ostatními surovinami a můžeme se pustit do smažení. K této přípravě jsou nejvhodnější mladé cukety, které není potřeba loupat a zbavovat tuhých semen. Připravenou cuketovou směs smažíme co nejdříve, nenecháváme ji zbytečně dlouho stát.
Mladou cuketunastrouháme, posolíme a slijeme přebytečnou vodu. Přidáme strouhaný sýr, nakrájenou uzeninu (není nutná), prášek do pečiva a bílkový sníh. Dobře ochucenou směs odebíráme lžící a na pánvi smažíme dozlatova menší placičky.
Směs na malé placičky z nastrouhané a odvodněné cukety dochutíme česnekem a Nivou, zahustíme hladkou moukou a strouhankou, a doplníme vajíčkem. Placičky z hustšího těstíčka smažíme z obou stran na pánvi. Podáváme s ochucenou zakysanou smetanou.
Nahrubo nastrouhanou cuketu smícháme s nastrouhanými bramborami a celerem. Přidáme vejce, česnek, strouhanku a hladkou mouku. Ochutíme a dobře promícháme. Malé a tenké placičky pečeme pěkně dokřupava na plechu s pečicím papírem.
Nastrouhanou cuketu zbavíme tekutiny a doplníme hladkou moukou, strouhankou, vajíčkem a kořením. Česnek a majoránka nesmí chybět. Těsto by mělo být trochu hustší než na klasické bramboráky. Placičky smažíme z obou stran na rozehřátém oleji. Placičky jsou výborné teplé i studené.
Karbanátky báječně chutnají k vařeným bramborám nebo k bramborové kaši, skvělé jsou i k bramborovému salátu. Vymačkanou cuketu podle tohoto receptu smícháme s vejci, nastrouhaným sýrem, namletým salámem a strouhankou. Vytvarované karbanátky ještě obalíme ve strouhance a hned usmažíme.
Nastrouhanou cuketu zahustíme ovesnými vločkami a necháme odležet. Potom doplníme nahrubo nastrouhaným hermelínem, hladkou moukou, vajíčkem a kořením. Z hustší směsi tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji z obou stran.
Jemná chuť cukety se dobře doplňuje s výrazným sýrem. Podle tohoto receptu k ní přidáme nastrouhané tvarůžky a nadrobno nakrájený salám. Přimícháme vajíčka, česnek, mouku a koření. Podáváme s bramborami a oblíbeným dipem, nebo jen s chlebem. Chutnají i studené.
Podle videa se můžete naučit výborné cuketové bramboráčky. Nastrouhanou a odvodněnou cuketu smícháme pouze s hladkou moukou a vajíčkem. Dochutíme majoránkou, solí a česnekem, a pak se hned pustíme do smažení malých placiček.
Komentáře