Jak ochutit rajčatový protlak? 5 nejlepších druhů koření a bylinek pro dokonalou chuť
Rajčatový protlak vaříme z rajčat v době, kdy jsou zralá a nejchutnější. V sezóně si tak připravíme zásobu na zimu a hotový protlak budeme mít kdykoliv po ruce. O recepty není nouze, protože má všestranné využití.
Domácí příprava rajčatového protlaku má celou řadu výhod, kdy využijeme rajčatovou úrodu beze zbytku a získáme produkt, který má oproti kupovanému výrobku intenzivní chuť a vůni rajčat. A to vše bez zahušťovadel a konzervantů. Přitom na rajčatový protlak potřebujeme v základu jen tři suroviny, případně bylinky a koření pro bohatší chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ochutit rajčatový protlak
Rajčatový protlak je chuťově univerzální, proto jej využijeme do polévek, omáček, pizzy, jako základ domácího kečupu, ale i do gulášů a dušených mas. Možností, jak jej dochutit, máme hned několik:
- Sůl: Sůl je jednou ze základních ingrediencí rajčatového protlaku. Přidáváme přibližně 20 g soli na 1 kg protlaku. Mnozí přidávají také čerstvě mletý pepř, který zvýrazní chuť.
- Cukr: Cukr zjemní kyselost rajčat a společně se solí tvoří neodmyslitelné harmonické duo. Počítejme asi s 35 g cukru na 1 kg protlaku.
- Cibule: Jemně nasekaná cibule, kterou orestujeme dozlatova, dodá protlaku nasládlou chuť a aroma.
- Česnek: Česnek se postará o pikantnost a správnou chuť. Můžeme jej nechat na pánvi rozvonět společně s nakrájenou cibulí.
- Bylinky: Do rajčatového protlaku se pro výraznější chuť a vůni přidávají také sušené nebo nasekané čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián nebo oregano.
Doporučení: Pozor na připálení rajčat během vaření protlaku, celý protlak by zhořkl. Než pustí rajčata dostatek šťávy, je dobré je podlít trochou vody nebo vývarem (masovým či zeleninovým) pro výraznější chuť.
Vyzkoušejte si uvařit domácí rajčatový protlak podle našeho videoreceptu, kde názorně uvidíte přípravu krok za krokem. Pro delší skladování zavařte při 80 °C po dobu asi 30 minut.
Komentáře