Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky jsou staročeské cukroví z medového těsta vonícího kořením. Připravujeme je jako plněné sušenky, pohoštění ke kávě, vánoční cukroví, jedlé dárky nebo složité voňavé dekorace na svátky a slavnostní příležitosti.

Perníčky patří mezi cukroví, které stmeluje rodiny. Perníkové těsto připomíná plastelínu a děti ho velmi rády zpracovávají a pak i zdobí. My se však zaměříme na takové perníčky, které vyžadují aspoň malou dávku šikovnosti a kreativity.

Jak zdobit perníčky jako profík

Perníčky, které si sami vyrobíme, vypadají všechny jako od profíka:

  • Nejpoužívanější technikou je malba bílkovou polevou z cukrářského sáčku s ustřiženou špičkou. Podmínkou je trpělivost, pevná ruka a trochu zručnosti.
  • Pro méně zručné je nejlepší technikou vylévání ploch perníčků polevou. Ještě vlhké plochy pak lze ozdobit cukrářským zdobením, zaschlé jednoduchou krajkou.
  • Na bílou plochu můžeme malovat potravinářskými barvičkami nebo jedlými fixy. Efektní jsou obrázky z jedlého papíru nalepené na bílou polevu.
  • I bez polevy můžeme perníčky ozdobit - dřevěným nebo popraskaným dekorem, připomínajícím kůru, či použít razítka na sušenky s vánočními motivy.

Kdo si netroufne na bílkovou polevu, může perníčky ozdobit čokoládou a posypat ji perličkami či barevným máčkem.

Jak připravit hned měkké perníčky a krásně je s dětmi ozdobit jako profík? To uvidíte v našem videu:

Komentáře

Další tipy a triky