Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat skvělou pomazánku z avokáda? Velmi snadno a rychle. Přidáme pár kapek citronové šťávy kvůli barvě
Zdroj: Pixabay

O avokádu víme, že je mimořádně výživné a ceněné pro svůj obsah látek důležitých pro naše zdraví. Výhodou je neutrální chuť - avokádo lze totiž připravovat naslano i nasladko. Když dužninu pokapeme citronovou šťávou, uchová si pěknou barvu.

Avokádo je plodem stále zeleného stromu hruškovce amerického. Má vysokou kalorickou hodnotu - 160 kalorií na 100 g čerstvé dužiny, u některých odrůd  i více. Toto ovoce obsahuje vysoký podíl tuku, podobně jako olivy. A protože se jedná o rostlinné tuky, tak neobsahují cholesterol.

Pokud hledáme mimořádně výživný druh ovoce, pak je to rozhodně avokádo. Vyznačuje se mimo jiné vysokým obsahem vitamínů B6 a E, navíc má vysoký obsah železa

Správně zralé avokádo

Důležité je mít akorát zralé avokádo. Zralost si ověříme pohmatem. Mělo by být jen lehce pružné, ani tvrdé, ani kašovité. Tvrdé je nedozrálé - pokud takové koupíme, necháme ho dozrát několik dnů při pokojové teplotě. Ale kašovité avokádo už je přezrálé, možná se začíná kazit a není vhodné ke konzumaci. Pomazánky mažeme obvykle na pečivo, ale lze je použít i jako dip.

Jednoduché pomazánky z avokáda

Příprava avokáda je velmi rychlá. Plod rozkrojíme na poloviny, vyjmeme velkou pecku, a dužninu z obou polovin slupky vyloupneme lžící. Použití je též opravdu snadné, avokádo je totiž chutné i jen lehce rozmačkané vidličkou a posolené. Nic víc není třeba. Přesto lze chuť ještě vylepšit. A co tedy ještě můžeme přidat?

Avokádo chutná i nasladko

Připravujeme také různé výživné sladké krémy z avokáda, které ochutíme podle libosti. Výborná je např. kombinace s banány - krém nemusíme ani přislazovat. Lze použít různé rozmixované ořechy (vlašské, mandle, kešu) nebo semínka. Krém můžeme dochutit např. kakaem nebo mletým kokosem. Podáváme ho buď v misce nebo ho použijeme jako sladkou pomazánku na pečivo. Avokádo je ceněnou surovinou i pro dětský jídelníček.

Nevýhodou je vyšší cena

Zařazení avokáda do jídelníčku má pro naši výživu samé výhody - zřejmě jedinou nevýhodou je jeho cena, proto se vyplatí sledovat slevové akce. Na závěr jsme připravili video, podle kterého si připravíme populární mexické guacamole. Je skvělé jako chutný dip (tzn. omáčka k namáčení), ale dá se využít i jako výborná pomazánka.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie