Jak pěstovat žampióny? Jsou jedinou houbou, která nepotřebuje světlo
Žampióny nebo-li pečárky jsou hladké bílé houby, které rostou v přírodě na loukách a pastvinách. Patří mezi několik druhů hub, které si můžeme vypěstovat sami doma. Konzumují se syrové i tepelně upravené.
Žampióny jsou velice chutnou aromatickou houbou. Mnoho lidí je ani nezařazuje mezi klasické houby - možná proto, že nerostou v lese. Jejich zemitá kořeněná chuť je jako stvořená pro přípravu polévek, omáček, koláčů a salátů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat žampióny
Nejjednodušší je koupit hotový pěstební balík a postupovat podle manuálu:
- Balík otevřeme a umístíme do tepla kolem 20–22 °C. Často ho rosíme vodou.
- Po objevení zárodků zeminu prohrabeme hrabičkami a umístíme do chladna.
- Balík přestaneme zalévat, dokud se neobjeví plodnice, velké 1–2 cm.
- Sami si zvolíme, jak velké houby budeme sklízet. Sklizní může být několik.
- Trsy hub opatrně vykroutíme - nikdy je nesmíme odřezávat, aby nehnily.
- Žampióny uchováváme v chladu a v kuchyni je zpracujeme co nejdříve.
Dostali jste chuť na vepřové či hovězí maso se žampiónovou omáčkou a rýží? Zkuste si pokrm připravit podle našeho videa:
Komentáře