Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampióny nebo-li pečárky jsou hladké bílé houby, které rostou v přírodě na loukách a pastvinách. Patří mezi několik druhů hub, které si můžeme vypěstovat sami doma. Konzumují se syrové i tepelně upravené.

Žampióny jsou velice chutnou aromatickou houbou. Mnoho lidí je ani nezařazuje mezi klasické houby - možná proto, že nerostou v lese. Jejich zemitá kořeněná chuť je jako stvořená pro přípravu polévek, omáček, koláčů a salátů

Jak pěstovat žampióny

Nejjednodušší je koupit hotový pěstební balík a postupovat podle manuálu:

  • Balík otevřeme a umístíme do tepla kolem 20–22 °C. Často ho rosíme vodou.
  • Po objevení zárodků zeminu prohrabeme hrabičkami a umístíme do chladna.
  • Balík přestaneme zalévat, dokud se neobjeví plodnice, velké 1–2 cm.
  • Sami si zvolíme, jak velké houby budeme sklízet. Sklizní může být několik.
  • Trsy hub opatrně vykroutíme - nikdy je nesmíme odřezávat, aby nehnily.
  • Žampióny uchováváme v chladu a v kuchyni je zpracujeme co nejdříve.

Dostali jste chuť na vepřové či hovězí maso se žampiónovou omáčkou a rýží? Zkuste si pokrm připravit podle našeho videa:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli