Jak připravit dušenou mrkev? S našimi tipy bude tento lehký pokrm dokonalý
Dušená mrkev je chutný a zdravý pokrm, který je velmi snadný a můžeme ho připravit na mnoho způsobů. Správným dochucením nebude chutnat jako pokrm ze školní jídelny, nýbrž jako skvělý nostalgický oběd od babičky.
Na másle dušená mrkev se rozplývá na jazyku a od začátku přípravy je na stole do 20 minut. Nasládlou a jemnou chuť mrkve si zamilují i ti nejmenší strávníci - pokud byste do nich rádi dostali ještě více vitamínů, přidejte k mrkvi další zeleninu v podobě hrášku, kedlubny, celeru, brambor, kukuřice nebo třeba výborné kapusty.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dušenou mrkev
Mrkev lze nakrájet na kousky nebo nastrouhat nahrubo, díky čemuž bude rychleji hotová. Nesmí chybět ani trochu tuku, nejlépe másla, díky kterému tělo lépe využije všechny vitamíny. A jak na to?
- Na dušenou mrkev potřebujete: 500 g mrkve, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, vodu nebo vývar na podlití a podle chuti cukr, sůl, citrónovou šťávu a nasekanou petrželku.
- Mrkev oloupejte, nakrájejte na malé kostky a osmahněte na rozehřátém másle.
- Podlijte trochou vody nebo vývaru, osolte a duste pod poklicí do měkka.
- Téměř měkkou mrkev zaprašte moukou, dobře promíchejte a ještě chvíli poduste.
- Dochuťte solí, citrónovou šťávou a přidejte petrželku.
- Dušenou mrkev podávejte s bramborem, masem, vařeným vajíčkem nebo samotnou.
Tip1: Často se na vůni přidává do dušené mrkve špetka muškátového oříšku.
Tip2: Pro krémovější chuť nahraďte v mrkvi vodu (nebo vývar) smetanou.
Dušenou mrkev si můžete uvařit také podle našeho podrobného videonávodu. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře