Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušená mrkev je chutný a zdravý pokrm, který je velmi snadný a můžeme ho připravit na mnoho způsobů. Správným dochucením nebude chutnat jako pokrm ze školní jídelny, nýbrž jako skvělý nostalgický oběd od babičky.

Na másle dušená mrkev se rozplývá na jazyku a od začátku přípravy je na stole do 20 minut. Nasládlou a jemnou chuť mrkve si zamilují i ti nejmenší strávníci - pokud byste do nich rádi dostali ještě více vitamínů, přidejte k mrkvi další zeleninu v podobě hrášku, kedlubny, celeru, brambor, kukuřice nebo třeba výborné kapusty

Jak připravit dušenou mrkev

Mrkev lze nakrájet na kousky nebo nastrouhat nahrubo, díky čemuž bude rychleji hotová. Nesmí chybět ani trochu tuku, nejlépe másla, díky kterému tělo lépe využije všechny vitamíny. A jak na to? 

  1. Na dušenou mrkev potřebujete: 500 g mrkve, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, vodu nebo vývar na podlití a podle chuti cukr, sůl, citrónovou šťávu a nasekanou petrželku. 
  2. Mrkev oloupejte, nakrájejte na malé kostky a osmahněte na rozehřátém másle. 
  3. Podlijte trochou vody nebo vývaru, osolte a duste pod poklicí do měkka
  4. Téměř měkkou mrkev zaprašte moukou, dobře promíchejte a ještě chvíli poduste. 
  5. Dochuťte solí, citrónovou šťávou a přidejte petrželku.
  6. Dušenou mrkev podávejte s bramborem, masem, vařeným vajíčkem nebo samotnou. 

Tip1: Často se na vůni přidává do dušené mrkve špetka muškátového oříšku

Tip2: Pro krémovější chuť nahraďte v mrkvi vodu (nebo vývar) smetanou

Dušenou mrkev si můžete uvařit také podle našeho podrobného videonávodu. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky