Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit dýňovou marmeládu? Pochoutku s vůní citrusů zvládne každý
Zdroj: Freepik

Pokud si myslíte, že z dýně se dělá jen polévka, pečená příloha, latte a kompot, jste na velkém omylu. Dýňová marmeláda s nádechem citrusových plodů a zázvoru vás okouzlí už po prvním ochutnání. Zkuste si ji uvařit.

Ačkoliv se to nemusí zdát, dýně mají v kuchyni nepřeberné množství využití. Jedním z nich je také marmeláda, která vás uchvátí svou chutí. Použít ji následně můžete kdekoliv tam, kde jinak používáte klasické marmelády. Její přípravou vás provedeme.

Jak uvařit dýňovou marmeládu

Na jednu dávku dýňové marmelády budete potřebovat 2 kg oloupané a očištěné dýně (v případě hokaido není potřeba dýni loupat), 3 citróny, 2 pomeranče, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 l vody a 1 kg želírovacího cukru. Dále pak nezapomeňte také na vysterilizované sklenice i s víčky.

  1. Dýni omyjte, očistěte a nakrájejte na stejně velké kostky.
  2. Citróny s pomeranči pečlivě omyjte a i se slupkou nakrájejte na půlměsíčky.
  3. Dýni, citróny i pomeranče vložte do hrnce, zalijte asi litrem vody, přidejte mletý zázvor a vařte po dobu asi 30 minut (dýně musí dostatečně změknout).
  4. Po uplynutí dané doby z hrnce vyjměte slupky citrusů a vzniklou směs rozmixujte tyčovým mixérem do vámi požadované struktury.
  5. Přidejte želírovací cukr a 10 minut povařte. Vznikající pěnu na marmeládě odebírejte naběračkou nebo lžící. Využít ji pak můžete například do jogurtu.
  6. Horkou marmeládou plňte vysterilizované skleničky, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Vychladlé skleničky marmelády popište druhem zavařeniny, datem výroby a uložte na vhodné místo - chladné, temné a suché (sklep, spíž).

Co říkáte na výše zmíněný recept, zkusíte si připravit dýňovou marmeládu s námi? Dejte nám vědět do komentářů, zda vás oslovila, nebo raději zůstanete u dýňového džusu či kompotu. Inspirovat se můžete videoreceptem na dýni jako ananas:

Komentáře

Další tipy a triky