Jak připravit dýňovou marmeládu? Pochoutku s vůní citrusů zvládne každý
Pokud si myslíte, že z dýně se dělá jen polévka, pečená příloha, latte a kompot, jste na velkém omylu. Dýňová marmeláda s nádechem citrusových plodů a zázvoru vás okouzlí už po prvním ochutnání. Zkuste si ji uvařit.
Ačkoliv se to nemusí zdát, dýně mají v kuchyni nepřeberné množství využití. Jedním z nich je také marmeláda, která vás uchvátí svou chutí. Použít ji následně můžete kdekoliv tam, kde jinak používáte klasické marmelády. Její přípravou vás provedeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit dýňovou marmeládu
Na jednu dávku dýňové marmelády budete potřebovat 2 kg oloupané a očištěné dýně (v případě hokaido není potřeba dýni loupat), 3 citróny, 2 pomeranče, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1 l vody a 1 kg želírovacího cukru. Dále pak nezapomeňte také na vysterilizované sklenice i s víčky.
- Dýni omyjte, očistěte a nakrájejte na stejně velké kostky.
- Citróny s pomeranči pečlivě omyjte a i se slupkou nakrájejte na půlměsíčky.
- Dýni, citróny i pomeranče vložte do hrnce, zalijte asi litrem vody, přidejte mletý zázvor a vařte po dobu asi 30 minut (dýně musí dostatečně změknout).
- Po uplynutí dané doby z hrnce vyjměte slupky citrusů a vzniklou směs rozmixujte tyčovým mixérem do vámi požadované struktury.
- Přidejte želírovací cukr a 10 minut povařte. Vznikající pěnu na marmeládě odebírejte naběračkou nebo lžící. Využít ji pak můžete například do jogurtu.
- Horkou marmeládou plňte vysterilizované skleničky, které zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Vychladlé skleničky marmelády popište druhem zavařeniny, datem výroby a uložte na vhodné místo - chladné, temné a suché (sklep, spíž).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co říkáte na výše zmíněný recept, zkusíte si připravit dýňovou marmeládu s námi? Dejte nám vědět do komentářů, zda vás oslovila, nebo raději zůstanete u dýňového džusu či kompotu. Inspirovat se můžete videoreceptem na dýni jako ananas:
Komentáře