Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit formy na pracny? Je potřeba dodržet několik pravidel, aby dobře sloužily
Zdroj: Toprecepty

Pracny nebolí medvědí tlapky získaly svůj název podle svého typického tvaru. Jsou tradičním vánočním cukrovím, které voní po kakau a oříškách. Věděli jste, že formičky na pracny potřebují péči, aby sloužily co nejlépe?

Pracny jsou oblíbeným a vláčným cukrovím. Jejich příprava není těžká, ale může nastat zádrhel s jejich vyklopením po upečení. Formičky nestačí jen správně vymazat, musíme se o ně také pečlivě starat, aby plnily co nejlépe svoji funkci a vydržely co nejdéle.

Jak připravit formičky na pracny

Základní příprava formiček se liší tím, jestli máte formičky nově koupené nebo nikoli. 

  • Nové formičky umyjte ve vodě se saponátem a následně je prázdné rozložte na plech. Na 5 minut je vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  • Tip: Nové silikonové formy stačí před použitím omýt a osušit.
  • Po zchladnutí formičky vymažte 100 % tukem. Takto jsou formičky nachystané na první pečení.
  • Formičky nikdy nevkládejte do myčky nádobí.
  • Použité formičky myjte ručně v teplé vodě bez saponátu. Pokud použijete saponát, musíte je před dalším použitím znovu vymazat.
  • Kovové formičky nezapomeňte před uklizením nechat pořádně vyschnout, aby nezačaly rezavět.
  • Hodně staré formičky povařte ve vodě s jedlou sodou.
Oblíbené pracny, které se po upečení tradičně obalují v cukru, si můžete připravit podle následujícího videonávodu.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky