Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová krkovice je stálicí každého dobrého grilování. Její příprava není složitá, avšak někdy nás může potrápit tuhé nebo vysušené maso. Přinášíme několik tipů, díky kterým bude maso šťavnaté a rozplývající se na jazyku.

Krkovice je část vepřového masa prorostlá tukem, který se během tepelné úpravy rozpouští a uvolňuje do masa veškerou svou chuť. Zároveň také brání vysušení, když maso necháme na grilu chvilku déle. Proto je právě krkovice vhodným kouskem i pro začátečníky. A jak krkovici pozvednout ještě výše? Přeci výbornou marinádou

Jak připravit krkovici na grilu

Ke grilování volíme plátky krkovice o síle asi 2 cm. S přípravou začínáme ideálně den předem, aby se maso v marinádě krásně odleželo, zkřehlo a chutě se propojily. A jak na to?

  • Na 6 porcí grilované krkovičky potřebujete: 6 plátků vepřové krkovice a olej.
  • Na marinádu potřebujete: 2 cibule, 4 lžíce oleje, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce kečupu, 1 lžíci worcesterové omáčky, špetku pálivé mleté papriky, utřený stroužek česneku, 1 lžičku mletého pepře a podle chuti sůl, cukr, oregano (či majoránku) a nať petrželky. 
  1. V misce smíchejte všechny suroviny na marinádu. 
  2. Nakrájené plátky krkovice naložte do marinády a ponechte alespoň na několik hodin, ideálně přes noc, marinovat v lednici. 
  3. Vyjměte maso z marinády a zlehka osušte papírovou utěrkou. 
  4. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu a potřete rošt olejem. 
  5. Na rošt položte plátky krkovice a grilujte přibližně 5 minut z každé strany (podle tloušťky masa). Propečení můžete zkontrolovat kuchyňským teploměrem - teplota by měla být 70 °C
  6. Jakmile bude krkovice hotová, vyjměte ji a na talíři nechte pod alobalem 5 minut odpočinout. Poté podávejte s oblíbenou přílohou. 

Grilovanou krkovičku naloženou v marinádě si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli