Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máta je nejvíce rozšířená bylinka, která se objevuje snad v každé zahrádce. Má příjemně mentolovou vůní i chuť a pro naše tělo je blahodárná. Nejenom, že z ní připravíte lahodný čaj, lístečky lze přidávat i do vody k osvěžení.

Máta je v kuchyni velmi oblíbenou bylinkou, používá se především do nápojů k osvěžení, do koktejlů, slouží ale i jako ozdoba na dezertech. Dodat však umí báječnou chuť i moučníkům či zmrzlině. Pestré využití má také domácí mátový sirup.

Jak připravit mátový sirup

Zpracujte svoji úrodu bylinky na báječný mátový sirup, který se hodí do nápojů k osvěžení, ale i na palačinky či do smoothie:

Na jednu dávku sirupu budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve svařte vodu s třtinovým cukrem na hustý, tmavý sirup.
  2. Dále do sirupu nasypte nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a nechte krátce přejít varem.
  3. Sirup odstavte, přiklopte pokličkou a ponechte 1 hodinu macerovat.
  4. Po uplynutí doby sirup přeceďte přes plátýnko do připravených čistých lahví a uskladněte v chladu.
Mátový sirup si vychutnávejte v nealkoholických či alkoholických nápojích, poslouží také při trávicích obtížích či jej po lžičkách užívejte při nachlazení. Pokud si nejste jisti, jak sirup připravit, inspirujte se ve snadném videu v úvodu.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli