Budějická zelnice

1974andrea Kuchařka: 1974andrea

Polévky 19 názorů

Suroviny

1/2 hlávky bílého zelí
1 větší cibule
2 zakysané smetany
kousek másla + 3 PL máslové jíšky
ocet na dochucení
špetka drceného kmínu
sůl
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené zelí, osolíme, přidáme kmín a zalijeme vodou nebo vývarem do 3/4 tak, aby se zelí dusilo spíše ve vlastní šťávě. V průběhu vaření můžeme mírně podlévat.

  2. Když je zelí měkké, vmícháme teplé zakysané smetany (ohřejeme je tak, že do nich přidáme několik lžic horké polévky a důkladně promícháme), jinak se nám smetana srazí. Promícháme a vmícháme jíšku. Necháme projít varem cca 5 minut a dochutíme octem.

Poznámka

Myslela jsem, že někam přidám fotku, prošla jsem 8 stránek zelných polévek, ale tuto nejjednodušší jsem tady nenašla.

Recept na polévku mám od manželovy babičky, která pochází z Plešovic, prý ji tak dělávali, tak jí věřím. :-) A Budějovicím dodnes říká Budějice, takže proto ten název.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Obdobným způsobem lze polévku uvařit i z cukety, je taky výborná. Viz. Podobné.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 415 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Budějická zelnice

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    rprenosilova: To jsem moc ráda, díky za zprávu ;-)

    Odpovědět

  • rprenosilova rprenosilova

    opravdu moc dobrá
    :yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    pipre:Jani, člověk si holt musí umět poradit, když něco přes noc zmizí z lednice :-D To já znám moc dobře;-) Jsem ráda, že chutnalo:-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Právě jsem ji uvařila a je opravdu výborná. Já myslela, že mám zakysanou smetanu, ale manžel mi z ní polovinu ubral, on jí má rád do všeho :-) Tak jsem použila k tomu zbytku i jihočeský zákys, je to vlasně kvalitní kyselé mléko a po rozmíchání s trochou horké polévky se opravdu nenadělaly hrudky. je jemná a dobrá!!:yes::yes:+

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    Marcela:Marcelko, už mi to bylo taky vysvětleno, že je to u Krumlova, babi se tam byla zrovna podívat, hlavně u Zlaté Koruny a nevím kde ještě;-)

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Zelnici mají u nás všichní rádi.:yes:
    Andrejko,Plešovice nejsou u Budějovic,ale za Českým Krumlovem.:-K

    Odpovědět

  • sidonie sidonie

    u nás velice oblíbená,taky ji dělám se štouchanýma bramborama.:-K

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Jak jsem viděla fotku, hned jsem věděla, kdo vařil :-D Opět krása :yes::-K

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

    Andrej, jako jihočeška ji znám stejně. Pouze my, z Třeboňska, polévku zahušťujeme hladkou moukou, rozmíchanou ve vodě a podávají se k ní šťouchané brambory s osmaženou cibulkou. Gurmáni a velcí jedlíci do cibulky přidávají i škvarky.;-):-p
    Bodík dávám, protože vím, co je to za úžasnou dobrotu.:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    1974andrea:Andrejko, polévek není nikdy dost a přesně tuto jsem dělala minulý týden a vyzkoušej někdy tu mou generační v podobných, je suprová;-). Máš 6.bod:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    jarka skrobakova:Jaruško, ty jsi žena činu, včera hned pohár, dneska polévka...:-D Jsem ráda, že tě inspiruji svými recepty, díky moc i za fotky, jsou krásné:-K

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Andrejko, moc se libí tahle polévka, proto jsem ji dnes uvařila. Měla jsem doma zelí a všechny ingredience. Je to krásně jemné a moc dobré. Posílám bodík č.5 a foto z realizace. Děkuji za fajn rcp :yes::yes::-p:-p:-p:-K

    Odpovědět

  • senky senky

    1974andrea:je mi to jasné;-) Kyselica v úvozovkách:-D:-D

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea(autorka receptu)

    senky:Jani, to je úplně jiná chuť než z toho kysaného, je krásně jemná;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Tak kyselica z čerstvého:-?:-? jo, ta bude dobrá:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zelnice zelnice bílá z čerstvého zelí jihočeská zelnice bílá zelnice recept na zelnici zelnice z cerstvého zelí zelnice recept budějcká zelnice zelnice bílá zelnice ze sladkého zeli jihočeská bílá zelnice recept na bilou zelnici vyborna zelnice top recepty zelnice bila zelnice recept recept zelnice jihočeskázelnice zelnice z bileho zeli zelnice se smetanou jihočeská zelňačka