Jak připravit smažený chřest? Do strouhanky přidejte bylinky či sýr pro lepší chuť
Kdo se stravuje podle sezónnosti, může se začít radovat, protože sezóna oblíbeného chřestu je tady. Ten bílý si už asi měsíc vychutnáváme, každým dnem se začne sklízet chřest zelený, který má jemnější chuť a není potřeba ho loupat.
Chřest lze v kuchyni využít v nespočtu receptů - klasikou je samozřejmě chřest s krémovou holandskou omáčkou, připravíte z něj ale i chutnou polévku, přílohu či hlavní chod. Jednou z možností je chřest usmažit. Díky různě ochucené strouhance si ho pak můžete vychutnávat pokaždé jinak.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit smažený chřest
Smaženou pochoutku uděláte jak z bílého, tak i zeleného chřestu. Zpracování zeleniny před smažením se však bude lišit.
- Zelený chřest není potřeba loupat. Pouze odstraňte dřevnaté konce. Ty je nutné odříznout nebo odlomit i u chřestu bílého, který je navíc nutné oloupat.
- Před obalováním chřest krátce povařte v osolené vodě. Bílý se bude vařit déle, a to zhruba šest minut. Zelenému pak stačí asi tři minuty - nebo ho můžete připravit na pařáčku.
- Uvařený chřest ihned zchlaďte studenou vodou a nechte okapat, případně osušte papírovou utěrkou.
- Chřest obalujte klasicky v trojobalu - nejdříve tedy v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Strouhanku můžete použít jak klasickou, celozrnnou, tak i panko strouhanku, která absorbuje méně tuku, díky čemuž je výsledný pokrm lehce zdravější.
- Strouhanku lze dochutit libovolným kořením, případně čerstvými či sušenými bylinkami. Mletá paprika ji krásně zbarví do růžova.
- Skvělou chuť strouhance dodá i utřený česnek, smažená cibulka nebo strouhaný parmezán.
- Chřest je možné obalit i v těstíčku - to uděláte z mouky a vejce, opět ho můžete doladit k dokonalosti například strouhanou nivou.
Komentáře