Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačku neboli také zelnou polévku řadíme mezi tradiční pokrmy z kysaného zelí. Patří mezi vydatné polévky a existuje na ni nespočet receptů. Mimo zelí do polévky přidáváme klobásu, uzené maso či smetanu na zjemnění.

Kysané zelí je naprosto skvělá surovina, která by neměla v našem jídelníčku chybět -dodává tělu mnoho prospěšných látek. Na tradiční zelňačku má každá rodina svůj recept, někdo navíc rád přidává houby, zastřené vejce či zakysanou smetanu.

Jak uvařit zelňačku

Tradiční zelňačku není složité připravit - stačí jen několik základních surovin. Podstatným krokem je správné dochucení polévky. Poradíme, jak na to.

Na přípravu 5 porcí polévky budete potřebovat tyto suroviny

  1. Nejprve uzená žebra omyjte a poté je uvařte v osolené vodě doměkka, po dobu asi 1,5 hodiny.
  2. Po uvaření je odstavte a nechte vychladnout. Žebra společně s vývarem použijete později.
  3. Dále připravte cibulovou jíšku - oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji dozlatova. Poté ztlumte plamen a zasypte hladkou moukou.
  4. Jíšku chvíli restujte a přidejte také mletou červenou papriku. Dávejte však pozor na připálení, polévka by byla hořká.
  5. Cibulovou jíšku zalijte uzeným vývarem i vodou, a to za stálého míchání metličkou, aby se rozmíchaly hrudky.
  6. Do polévky přidejte koření i brambory nakrájené na kostičky a povařte 10–15 minut.
  7. Zelí sceďte, nechte okapat a uvařte samostatně v hrnci doměkka. V případě, že je zelí příliš kyselé, propláchněte jej vodou.
  8. Uvařená žebra oberte a maso nakrájejte na menší kousky. Uvařené kysané zelí i uzené maso přimíchejte do polévky. 
  9. Polévku na závěr dochuťte solí, mletým pepřem a případně i cukrem.

Poctivou zelňačku můžete připravit k obědu podle snadného videoreceptu. Polévka dokonale zasytí a zároveň během vaření provoní celý dům. Před podáváním ji ozdobte lžící zakysané smetany. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky