Jak uvařit zelňačku? Oblíbená polévka zahřeje a zasytí celou rodinu
Zelňačku neboli také zelnou polévku řadíme mezi tradiční pokrmy z kysaného zelí. Patří mezi vydatné polévky a existuje na ni nespočet receptů. Mimo zelí do polévky přidáváme klobásu, uzené maso či smetanu na zjemnění.
Kysané zelí je naprosto skvělá surovina, která by neměla v našem jídelníčku chybět -dodává tělu mnoho prospěšných látek. Na tradiční zelňačku má každá rodina svůj recept, někdo navíc rád přidává houby, zastřené vejce či zakysanou smetanu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit zelňačku
Tradiční zelňačku není složité připravit - stačí jen několik základních surovin. Podstatným krokem je správné dochucení polévky. Poradíme, jak na to.
Na přípravu 5 porcí polévky budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve uzená žebra omyjte a poté je uvařte v osolené vodě doměkka, po dobu asi 1,5 hodiny.
- Po uvaření je odstavte a nechte vychladnout. Žebra společně s vývarem použijete později.
- Dále připravte cibulovou jíšku - oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na rozpáleném oleji dozlatova. Poté ztlumte plamen a zasypte hladkou moukou.
- Jíšku chvíli restujte a přidejte také mletou červenou papriku. Dávejte však pozor na připálení, polévka by byla hořká.
- Cibulovou jíšku zalijte uzeným vývarem i vodou, a to za stálého míchání metličkou, aby se rozmíchaly hrudky.
- Do polévky přidejte koření i brambory nakrájené na kostičky a povařte 10–15 minut.
- Zelí sceďte, nechte okapat a uvařte samostatně v hrnci doměkka. V případě, že je zelí příliš kyselé, propláchněte jej vodou.
- Uvařená žebra oberte a maso nakrájejte na menší kousky. Uvařené kysané zelí i uzené maso přimíchejte do polévky.
- Polévku na závěr dochuťte solí, mletým pepřem a případně i cukrem.
Poctivou zelňačku můžete připravit k obědu podle snadného videoreceptu. Polévka dokonale zasytí a zároveň během vaření provoní celý dům. Před podáváním ji ozdobte lžící zakysané smetany. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře