Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neznáte-li zázvorky, jedná se o tradiční staročeské cukroví s výraznou chutí zázvoru, které se připravuje především na svátky vánoční, aby bylo součástí vánoční tabule. Pikantní sušenky se pečou s dostatečným předstihem, což znamená alespoň měsíc před svátky, aby stihly včas dostatečně změknout.

Vánoční zázvorky mají dlouholetou tradici a kombinace zázvoru a citronu se u nás stala nestárnoucím hitem. Zázvorky mají charakteristický tvar připomínající kořen zázvoru a během pečení vám dokonale provoní celý dům. Inspirujte se receptem, se kterým vás seznámíme v následujících řádcích.

Jak upéct zázvorky

Jemně pikantní zázvorky se báječně hodí k horkému čaji či k vánočnímu punči, které si budete v klidu a pohodě vychutnávat s rodinou.
Na jednu dávku zázvorek budete potřebovat tyto suroviny: 280 g moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 280–380 g hladké mouky (podle potřeby) a 1 lžíci mletého zázvoru.
  1. Nejprve vložte do mísy moučkový cukr, vejce i žloutky a vše vyšlehejte do pěny.
  2. Dále přimíchejte mletý zázvor a také mouku prosátou přes síto.
  3. Směs vyklopte na vál a zpracujte ji v hladké nelepivé těsto.
  4. Nyní vyválejte těsto po částech na plát o tloušťce asi 5 mm a vykrajujte zázvorky, které uložíte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zázvorky nechte schnout přes noc. Na druhý den je otočte spodní stranou vzhůru a pečte 5 minut ve vyhřáté troubě na 180 °C. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 6–8 minut dorůžova.
  6. Po upečení nechte zázvorky zchladnout.

Tip: Zázvorky skladujte v papírové krabici, ve které lépe cirkuluje vzduch. Do krabice přidejte rozkrojené jablko; díky tomu zázvorky rychleji změknou.

Pojďte si vyzkoušet tradiční zázvorky, které přinesou do vašeho domova báječnou vůni vánočního cukroví. Videonávod vám s jejich přípravou poradí krok za krokem; přitom se vyvarujte častých chyb při přípravě lahodných zázvorek.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli