

Rodinné valašské frgále
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1/4 l mléka
- 35 g droždí
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citrónu
Postup přípravy receptu
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu kvásek a ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 3 hodiny.
Vykynuté těsto rozválíme do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková a ze sušených hrušek. Těsto by mělo být vyváleno na tenko.
Frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C.
Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.
Poznámka od kuchařky
Tvarohová náplň
2 tvarohy, lžíci cukru, balíček vanilkového cukru a 2 žloutky. Vše smícháme.
Maková náplň
mletý mák, mléko máslo a mletý cukr, povaříme do zhoustnutí.
Vše dávám už od hlavy, takže přesně neřeknu, kolik má čeho být. Náplně by mělo být více jak těsta.
Každý dělá frgále jinak, neříkám, že jsou pravé, ale takhle je děláme u nás doma.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rodinné valašské frgále
-
Lepší koláče jsem nikdy neupekla. Děkuji za výborný recept.
-
Simona Skolakova:
Z kila mouky jich uděláte šest, to je pravá norma -
Vynikající, těstíčko se jen rozplývá v ústech, už jsem dlouho nejedla takový koláč, chválím!!!!
Měla dva velké frgály.
-
Simona Kucerova: mě z toho těsta vyjdou 4 až 5 kousků záleží jak na silno jsou udělané. Ale 4 určitě.
-
Zajímalo by mne kolik je frgálů z tohoto množství mouky
-
Na těch koláčích je nejlepší a typická ta hrušková pomazánka, která se tvoří ze sušených uvařených rozemletých hruškových plátků a trochu rumu a příp. cukru.
-
Krása
-
Tím tvarohovým bych nepohrdla