Rodinné valašské frgále

diggisek Kuchařka: diggisek

Moučníky , Kynuté 7 názorů

Suroviny

500 g polohrubé mouky
125 g másla
75 g moučkového cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
35 g droždí
špetka soli
citronová kůra z 1 citrónu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu kvásek a ostatní suroviny. Necháme vykynout cca 3 hodiny.

  2. Vykynuté těsto rozválíme do průměru cca 35 cm a vykrojíme kruh. Okraje frgálu se snažíme nechat trochu vyšší, aby nevytékala náplň. Na těsto se může dát náplň tvarohová, maková a ze sušených hrušek. Těsto by mělo být vyváleno na tenko.

  3. Frgál posypeme drobenkou (polohrubá mouka, moučkový cukr, máslo), necháme ještě chvíli dokynout a upečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C.

  4. Po upečení a krátkém vychladnutí se může omastit a pokapat rozpuštěným máslem, do kterého přidáme rum.

Poznámka

Tvarohová náplň

2 tvarohy, lžíci cukru, balíček vanilkového cukru a 2 žloutky. Vše smícháme.

Maková náplň

mletý mák, mléko máslo a mletý cukr, povaříme do zhoustnutí.

Vše dávám už od hlavy, takže přesně neřeknu, kolik má čeho být. Náplně by mělo být více jak těsta.

Každý dělá frgále jinak, neříkám, že jsou pravé, ale takhle je děláme u nás doma.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 085 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rodinné valašské frgále

  • eva eva(neregistrovaná)

    Simona Skolakova:
    Z kila mouky jich uděláte šest, to je pravá norma

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Vynikající, těstíčko se jen rozplývá v ústech, už jsem dlouho nejedla takový koláč, chválím!!!!:-K:yes::yes: Měla dva velké frgály.

    Odpovědět

  • diggisek diggisek(autor receptu)

    Simona Kucerova: mě z toho těsta vyjdou 4 až 5 kousků záleží jak na silno jsou udělané. Ale 4 určitě. ;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Zajímalo by mne kolik je frgálů z tohoto množství mouky;-)

    Odpovědět

  • Vlasta Dostálová Vlasta Dostálová(neregistrovaný)

    Na těch koláčích je nejlepší a typická ta hrušková pomazánka, která se tvoří ze sušených uvařených rozemletých hruškových plátků a trochu rumu a příp. cukru.

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Krása:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Tím tvarohovým bych nepohrdla:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: valašské frgály recept video valašský frgál recept video frgály recept valašské frgály rodinné recepty video kuchařka valašský frgál frgály recepty valašské frgály recept nejlepší recepty na frgály nejlepší recept na frgály nejlepší frgale recept na valašské frgály frgál videorecept frgále videorecepty pravé valašské frgály frgále frgály videorecept frgále videorecept pravé valašské frgály recept recept na pravé frgále