Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Frgály jsou oblíbené velké koláče s různými náplněmi a drobenkou. Dají se koupit, ale můžeme si je snadno upéct sami
Zdroj: Toprecepty.cz

Obliba velkých koláčů z Valašska, zvaných frgály, se rozšířila po celé republice. Prodávají se při různých slavnostech ve stáncích, ale upéct si je můžeme i v domácích podmínkách.

Jde o kynuté těsto tence vyválené do kruhového tvaru, potřené náplní a posypané drobenkou. Zlatá barva, vůně a chuť nádivky nám zaručí příjemný kulinářský zážitek.

Jak připravit těsto na koláče

Připravíme jednoduché kynuté těsto:

  1. Na 4 velké koláče potřebujeme: 500 g mouky (polohrubá nebo směs polohrubé a hladké, ve stejném poměru), 100–120 g cukru, 2–3 žloutky, 120 g tuku (nejchutnější je máslo, ale koláče vydrží dlouho vláčné se směsí másla a sádla 1:1), 250 ml vlažné tekutiny, špetku soli, strouhanou citronovou kůru, 1/2–1/3 kostky čerstvého droždí.
  2. Z droždí, lžíce cukru, části tekutiny a trošky odvážené mouky umícháme těstíčko (kvásek) a necháme v teple vykynout.
  3. Do mouky dáme sůl, žloutky, citronovou kůru, vykynutý kvásek a zbytek tekutiny.
  4. Promícháme, pak teprve přidáme tuk a vypracujeme (může nám pomoci hnětač) na hladké nelepivé těsto, které se nechytá vařečky ani mísy. Poprášíme moukou a necháme kynout.
  5. S přípravou těsta nám může pomoci hnětač nebo domácí pekárna.
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 bochánky, každý postupně rozválíme do velkého tenkého kruhu.
  7. Tip: Dobře se těsto do kruhu vyvaluje na silikonovém válu s vyznačenými kruhy. Také papír na pečení, vystřižený do kruhu, nám usnadní dodržet tvar a velikost.

Jak koláče plníme a pečeme

Připravené těsto musíme ještě dochystat a upéct.

  1. Kolo těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení nebo do kruhové koláčové formy.
  2. Pak těsto poklademe náplní a posypeme drobenkou
  3. Okraje potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehanými zbylými bílky.
  4. Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C (horkovzduch 180 °C) do zčervenání okrajů.
  5. Po upečení můžeme koláče ještě pokapat rozehřátým máslem s rumem.
  6. Zchladlé koláče krájíme na výseče.

Co možná nevíte

Aby se těsto povedlo co nejlépe, nechme se ještě inspirovat:

  • Koláčová těsta jsou bohatší na tuk, který zabrání jejich rychlému vyschnutí a ztvrdnutí po upečení. Tuk se přidává rozpuštěný a vlažný, nebo jen změklý - ten nakrájíme na malé kostky.
  • Mouku prosejeme, aby se provzdušnila.
  • Tekutinou bývá nejčastěji mléko, ale funguje skvěle i voda nebo podmáslí. S podmáslím je těsto kypřejší.
  • Aby mouka dobře nasála tekutinu, je lépe do těsta tuk přidat až jako poslední nebo téměř poslední surovinu.

Čím frgály plníme

Klasické frgály jsou plněné vždy jednou náplní v jednom koláči. Míchání náplní není obvyklé. Většinou jsou plněné ovocnou náplní, nejznámější je hrušková (hrušková povidla nebo vařené a rozemleté sušené hrušky). Také ostatní ovocné náplně jsou oblíbené (např. jablka, jablečná povidla, švestková povidla, borůvky). Kromě ovocných často vídáme náplně tvarohové, ořechové, makové - stejně jako v buchtách nebo koláčích.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky