Frgály jsou oblíbené velké koláče s různými náplněmi a drobenkou. Dají se koupit, ale můžeme si je snadno upéct sami
Obliba velkých koláčů z Valašska, zvaných frgály, se rozšířila po celé republice. Prodávají se při různých slavnostech ve stáncích, ale upéct si je můžeme i v domácích podmínkách.
Jde o kynuté těsto tence vyválené do kruhového tvaru, potřené náplní a posypané drobenkou. Zlatá barva, vůně a chuť nádivky nám zaručí příjemný kulinářský zážitek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na koláče
Připravíme jednoduché kynuté těsto:
- Na 4 velké koláče potřebujeme: 500 g mouky (polohrubá nebo směs polohrubé a hladké, ve stejném poměru), 100–120 g cukru, 2–3 žloutky, 120 g tuku (nejchutnější je máslo, ale koláče vydrží dlouho vláčné se směsí másla a sádla 1:1), 250 ml vlažné tekutiny, špetku soli, strouhanou citronovou kůru, 1/2–1/3 kostky čerstvého droždí.
- Z droždí, lžíce cukru, části tekutiny a trošky odvážené mouky umícháme těstíčko (kvásek) a necháme v teple vykynout.
- Do mouky dáme sůl, žloutky, citronovou kůru, vykynutý kvásek a zbytek tekutiny.
- Promícháme, pak teprve přidáme tuk a vypracujeme (může nám pomoci hnětač) na hladké nelepivé těsto, které se nechytá vařečky ani mísy. Poprášíme moukou a necháme kynout.
- S přípravou těsta nám může pomoci hnětač nebo domácí pekárna.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 bochánky, každý postupně rozválíme do velkého tenkého kruhu.
- Tip: Dobře se těsto do kruhu vyvaluje na silikonovém válu s vyznačenými kruhy. Také papír na pečení, vystřižený do kruhu, nám usnadní dodržet tvar a velikost.
Jak koláče plníme a pečeme
Připravené těsto musíme ještě dochystat a upéct.
- Kolo těsta položíme na plech vyložený papírem na pečení nebo do kruhové koláčové formy.
- Pak těsto poklademe náplní a posypeme drobenkou.
- Okraje potřeme rozehřátým tukem nebo rozšlehanými zbylými bílky.
- Vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C (horkovzduch 180 °C) do zčervenání okrajů.
- Po upečení můžeme koláče ještě pokapat rozehřátým máslem s rumem.
- Zchladlé koláče krájíme na výseče.
Co možná nevíte
Aby se těsto povedlo co nejlépe, nechme se ještě inspirovat:
- Koláčová těsta jsou bohatší na tuk, který zabrání jejich rychlému vyschnutí a ztvrdnutí po upečení. Tuk se přidává rozpuštěný a vlažný, nebo jen změklý - ten nakrájíme na malé kostky.
- Mouku prosejeme, aby se provzdušnila.
- Tekutinou bývá nejčastěji mléko, ale funguje skvěle i voda nebo podmáslí. S podmáslím je těsto kypřejší.
- Aby mouka dobře nasála tekutinu, je lépe do těsta tuk přidat až jako poslední nebo téměř poslední surovinu.
Čím frgály plníme
Klasické frgály jsou plněné vždy jednou náplní v jednom koláči. Míchání náplní není obvyklé. Většinou jsou plněné ovocnou náplní, nejznámější je hrušková (hrušková povidla nebo vařené a rozemleté sušené hrušky). Také ostatní ovocné náplně jsou oblíbené (např. jablka, jablečná povidla, švestková povidla, borůvky). Kromě ovocných často vídáme náplně tvarohové, ořechové, makové - stejně jako v buchtách nebo koláčích.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit nejlepší makovou náplň do moučníků. Příjemně ji provoní citron, vanilka či rum
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Komentáře