Jak se rolují croissanty? Stáčení těsta připomíná motání závinu nebo rohlíků
Croissanty jsou křehoučké rohlíky z listového nebo plundrového těsta. Jejich povrch jemně lístkuje a uvnitř se skrývá náplň - marmeláda, čokoláda nebo také šunka a sýr, pokud rozkrojené croissanty naplníme jako bagety.
Sladký francouzský croissant má nejčastěji tvar rovného nebo do obloučku vytvarovaného baculatého rohlíku. Ne vždy má takto specifický tvar - některé hospodyňky ho připravují jako šneky, válečky nebo dokonce jako křehký koláč.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se rolují croissanty
Jen dva kroky potřebujeme k přípravě křehoučkého pečiva:
- Těsto rozválíme na hranatý plát. Z plátu nařežeme dlouhé pásy těsta a z nich cikcak nožem nebo rádýlkem nakrájíme vysoké špičaté trojúhelníky - čím špičatější, tím bude croissant více zarolovaný a bude lépe lístkovat.
- Na delší stranu trojúhelníku položíme náplň, přeložíme přes ni těsto a stejně jako se balí rolády, tak zabalíme i croissant. Konce zamáčkneme dovnitř a croissant přesuneme spojem dolů na plech s pečicím papírem.
Mohlo by vás zajímat
Croissanty můžeme připravit z listového i kynutého těsta. Velmi efektní je kombinace s čokoládovou pomazánkou, kterou těsto potřeme, nakrájíme trojúhelníky, smotáme je a upečeme - viz naše video pro inspiraci:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře