Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Croissanty jsou křehoučké rohlíky z listového nebo plundrového těsta. Jejich povrch jemně lístkuje a uvnitř se skrývá náplň - marmeláda, čokoláda nebo také šunka a sýr, pokud rozkrojené croissanty naplníme jako bagety.

Sladký francouzský croissant má nejčastěji tvar rovného nebo do obloučku vytvarovaného baculatého rohlíku. Ne vždy má takto specifický tvar - některé hospodyňky ho připravují jako šneky, válečky nebo dokonce jako křehký koláč. 

Jak se rolují croissanty

Jen dva kroky potřebujeme k přípravě křehoučkého pečiva:

  1. Těsto rozválíme na hranatý plát. Z plátu nařežeme dlouhé pásy těsta a z nich cikcak nožem nebo rádýlkem nakrájíme vysoké špičaté trojúhelníky - čím špičatější, tím bude croissant více zarolovaný a bude lépe lístkovat.
  2. Na delší stranu trojúhelníku položíme náplň, přeložíme přes ni těsto a stejně jako se balí rolády, tak zabalíme i croissant. Konce zamáčkneme dovnitř a croissant přesuneme spojem dolů na plech s pečicím papírem.

Croissanty můžeme připravit z listového i kynutého těsta. Velmi efektní je kombinace s čokoládovou pomazánkou, kterou těsto potřeme, nakrájíme trojúhelníky, smotáme je a upečeme - viz naše video pro inspiraci:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli