Jak se starat o patizony? 7 tipů pro správný růst a bohatou úrodu
Patizony milovaly naše babičky ještě dříve, než je o místo na výsluní připravily cukety. Tyto tykve se vyznačují velmi příjemnou chutí a skvěle se hodí do některých jídel. Při dobré péči se patizonům daří a přináší bohatou úrodu.
Pěstování patizonů je obdobné jako pěstování cuket a dalších tykví. Patizony mají keřovitý vzrůst a jsou méně náročné na prostor než některé popínavé tykve. I když se jedná o teplomilné rostliny, nejsou tak choulostivé jako třeba okurky nebo papriky. Pokud patizonům poskytneme dostatek živin, vláhy a slunce, můžeme se těšit na pěknou úrodu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Patizony na zahradě
Patizony vyséváme nebo vysazujeme na venkovní záhony tehdy, když pomine nebezpečí ranních mrazíků, obvykle to bývá až v druhé polovině května, v některých letech dříve. Když výsev přikryjeme bílou netkanou textilií a dostatečně zaléváme, brzy začnou růst pěkné a silné rostliny. Předpěstované sazenice mají sice náskok v růstu, ale musí se přizpůsobit změně podmínek, což někdy náskok smaže.
Péče o patizony
Péče o patizony je snadná. Pro začínající pěstitele máme několik tipů.
- Přikrývka bílou netkanou textilií urychlí růst patizonů. Není třeba spěchat s jejím odkrytím, rostliny můžeme nechat přikryté až do začátku kvetení. Patizony jsou v druhé polovině léta ohrožené houbovými chorobami, proto čím dříve začnou plodit, tím lépe - výborné bude, když sklidíme co nejvíce plodů, dokud jsou rostliny zdravé.
- Výživná půda je pro patizony nutností, proto je pěstujeme na dobře vyhnojeném záhoně. V průběhu léta rostlinám poskytneme hnojivé zálivky (např. z kopřiv nebo ze slepičího trusu).
- K zálivce se výborně hodí odstátá dešťovka, naopak ledová voda rovnou z hadice není vhodná pro rostliny rozehřáté od sluníčka. Zálivku provádíme nejlépe ráno nebo naopak až večer, a to přímo ke kořenům, ale listy nepoléváme. Četnost zalévání určujeme podle počasí - když je horko, je potřeba zalévat častěji, ale obvykle stačí patizony důkladně zalít dvakrát až třikrát za týden.
- Jakmile se patizony rozrostou, jejich listy zakryjí zeminu a brání v růstu plevelům. Odplevelování je tedy nutné pouze zpočátku, později už pod nimi mnoho plevelů nemá šanci.
- Kypření provádíme v době, dokud jsou rostliny ještě malé. Při kypření zeminu trochu přihrneme k rostlinám, podpoříme tím správné zakořenění. Později již patizony neokopáváme, abychom kořeny a listy nepoškodili.
- Mulčování je pro patizony vhodné - buď je pěstujeme přímo na mulčovací textilii, rostliny pak budou mít lepší tepelné podmínky a rychleji porostou, nebo mulč přidáme až po okopání. Vhodným mulčem je např. sláma. Mulč brání růstu plevelů. Pokud použijeme jako mulč posekanou trávu ze sekačky, dáváme jí jen nízkou vrstvu a necháme ji před přidáním trochu naschnout, aby na záhoně nezahnívala nebo neplesnivěla.
- Jakmile začnou narůstat plody, včas je sklízíme. Pravidelná sklizeň podporuje nasazování na nové plody. Mladé plody se hodí k brzké spotřebě, ale delší skladování nevydrží. Dobře vyzrálé patizony (s tuhou slupkou a tuhými semeny), které sklidíme až v druhé polovině léta, jsou sice trvanlivé, ale rostliny se při jejich růstu soustředí na vývoj semen v plodech místo toho, aby plodily další mladé patizony. Vyzrálé plody vydrží i několik měsíců, ale jejich zpracování je pracnější.
Patizony v kuchyni
Možnosti využití patizonů jsou podobné jako využití cuket, plody se používají především ke konzumaci naslano - zpracujte je dříve, než se v nich začnou tvořit tuhá semínka a než bude potřeba oloupat jejich slupku. Loupání patizonů je vzhledem k jejich diskovitému tvaru trochu náročnější.
A co dobrého z patizonu? Určitě si nenechte ujít řízky smažené v trojobalu, chutnají totiž báječně.
Máte ještě další rady a tipy pro pěstování patizonů? Napište nám je do komentáře.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě
Komentáře