Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patizony milovaly naše babičky ještě dříve, než je o místo na výsluní připravily cukety. Tyto tykve se vyznačují velmi příjemnou chutí a skvěle se hodí do některých jídel. Při dobré péči se patizonům daří a přináší bohatou úrodu.

Pěstování patizonů je obdobné jako pěstování cuket a dalších tykví. Patizony mají keřovitý vzrůst a jsou méně náročné na prostor než některé popínavé tykve. I když se jedná o teplomilné rostliny, nejsou tak choulostivé jako třeba okurky nebo papriky. Pokud patizonům poskytneme dostatek živin, vláhy a slunce, můžeme se těšit na pěknou úrodu.

Patizony na zahradě

Patizony vyséváme nebo vysazujeme na venkovní záhony tehdy, když pomine nebezpečí ranních mrazíků, obvykle to bývá až v druhé polovině května, v některých letech dříve. Když výsev přikryjeme bílou netkanou textilií a dostatečně zaléváme, brzy začnou růst pěkné a silné rostliny. Předpěstované sazenice mají sice náskok v růstu, ale musí se přizpůsobit změně podmínek, což někdy náskok smaže. 

Péče o patizony

Péče o patizony je snadná. Pro začínající pěstitele máme několik tipů.

  1. Přikrývka bílou netkanou textilií urychlí růst patizonů. Není třeba spěchat s jejím odkrytím, rostliny můžeme nechat přikryté až do začátku kvetení. Patizony jsou v druhé polovině léta ohrožené houbovými chorobami, proto čím dříve začnou plodit, tím lépe - výborné bude, když sklidíme co nejvíce plodů, dokud jsou rostliny zdravé.
  2. Výživná půda je pro patizony nutností, proto je pěstujeme na dobře vyhnojeném záhoně. V průběhu léta rostlinám poskytneme hnojivé zálivky (např. z kopřiv nebo ze slepičího trusu).
  3. K zálivce se výborně hodí odstátá dešťovka, naopak ledová voda rovnou z hadice není vhodná pro rostliny rozehřáté od sluníčka. Zálivku provádíme nejlépe ráno nebo naopak až večer, a to přímo ke kořenům, ale listy nepoléváme. Četnost zalévání určujeme podle počasí - když je horko, je potřeba zalévat častěji, ale obvykle stačí patizony důkladně zalít dvakrát až třikrát za týden
  4. Jakmile se patizony rozrostou, jejich listy zakryjí zeminu a brání v růstu plevelům. Odplevelování je tedy nutné pouze zpočátku, později už pod nimi mnoho plevelů nemá šanci.
  5. Kypření provádíme v době, dokud jsou rostliny ještě malé. Při kypření zeminu trochu přihrneme k rostlinám, podpoříme tím správné zakořenění. Později již patizony neokopáváme, abychom kořeny a listy nepoškodili.
  6. Mulčování je pro patizony vhodné - buď je pěstujeme přímo na mulčovací textilii, rostliny pak budou mít lepší tepelné podmínky a rychleji porostou, nebo mulč přidáme až po okopání. Vhodným mulčem je např. sláma. Mulč brání růstu plevelů. Pokud použijeme jako mulč posekanou trávu ze sekačky, dáváme jí jen nízkou vrstvu a necháme ji před přidáním trochu naschnout, aby na záhoně nezahnívala nebo neplesnivěla.
  7. Jakmile začnou narůstat plody, včas je sklízíme. Pravidelná sklizeň podporuje nasazování na nové plody. Mladé plody se hodí k brzké spotřebě, ale delší skladování nevydrží. Dobře vyzrálé patizony (s tuhou slupkou a tuhými semeny), které sklidíme až v druhé polovině léta, jsou sice trvanlivé, ale rostliny se při jejich růstu soustředí na vývoj semen v plodech místo toho, aby plodily další mladé patizony. Vyzrálé plody vydrží i několik měsíců, ale jejich zpracování je pracnější.

Patizony v kuchyni

Možnosti využití patizonů jsou podobné jako využití cuket, plody se používají především ke konzumaci naslano - zpracujte je dříve, než se v nich začnou tvořit tuhá semínka a než bude potřeba oloupat jejich slupku. Loupání patizonů je vzhledem k jejich diskovitému tvaru trochu náročnější.

A co dobrého z patizonu? Určitě si nenechte ujít řízky smažené v trojobalu, chutnají totiž báječně.

Máte ještě další rady a tipy pro pěstování patizonů? Napište nám je do komentáře.

Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce, Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli