Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémy z mascarpone a šlehačky jsou čím dál více populární náplní dortů a dezertů, mnohdy předčí tradiční máslové krémy, protože jsou nadýchané, jemné a dezertům dodají lehký nádech. Navíc je příprava celkem rychlá a jednoduchá.

Mascarpone je italský smetanový sýr, který má jemnou a krémovou chuť. Sám o sobě by však byl poměrně hutný, proto do něj obvykle přidáváme vyšlehanou smetanu ke šlehání, čímž získáme úžasně nadýchaný krém. Tento krém si vychutnáme jen tak s ovocem, ale i jako náplň řezů, dortů, cheesecaků, rolád nebo jako klíčovou ingredienci při přípravě tiramisu

Jak smíchat šlehačku a mascarpone

I když je příprava krému ze šlehačky a mascarpone snadná, je třeba dodržet několik kroků, aby se krém nesrazil a nevznikly v něm hrudky. A jak postupovat? 

  1. Vše musí být studené, to je zásadní. Takže necháme vychladit mísy, metly a také mascarpone i smetanu ke šlehání. 
  2. V jedné míse začneme šlehat smetanu na nižší otáčky a postupně zvyšujeme. Jakmile bude částečně vyšlehaná, můžeme přidat cukr či vanilku. Snížíme otáčky a šleháme, dokud šlehačka nedrží tvar. 
  3. Ve druhé míse pouze lžící promícháme mascarpone, šleháním totiž často řídne. 
  4. Postupně opatrně vmícháme pomocí stěrky či špachtle šlehačku do mascarpone tak, aby se obě suroviny dobře spojily. 
  5. Krémem plníme oblíbené dezerty, dorty, poháry i palačinky. 

Doporučení: Pokud se nám stane, že šlehačku přešleháme a srazí se (vytvoří hrudky), stačí ji nahřát nad parou a hrudky se rozpustí. Poté opět vychladíme a šleháme s větší opatrností do polotuha. 

Mnoho hospodyněk má dobrou zkušenost se šleháním mascarpone a šlehačky dohromady spolu se ztužovačem a cukrem. Tento lehký krém si můžete udělat podle našeho videonávodu.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o zkušenosti do komentářů. Můžete nám i napsat, která příprava krému je u vás oblíbenější. 

Komentáře

Další tipy a triky