Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hnětení těsta patří mnohdy k nejpodceňovanější části přípravy. Je však naprosto klíčové pro nadýchaný a vláčný výsledek. Připravili jsme pro vás snadný návod, díky kterému pro vás hnětení těsta už nebude dřina.

Hnětení těsta je důležitým krokem u spousty druhů těst, kde je nezbytné k aktivování lepku, a tím k vytvoření nadýchané struktury. Největší péči potřebuje kynuté těsto, naopak křehké těsto hněteme krátce, abychom zapracovali studený tuk. Velkým pomocníkem může být kuchyňský robot, nicméně mnohdy je právě ruční práce nenahraditelná.

Jak správně hníst těsto

Nejlépe se hněte těsto na kuchyňské pracovní desce, kde máme dostatek prostoru. Smícháme všechny suroviny na těsto podle receptu. Poté ho přesuneme na mírně pomoučenou desku, čímž bude těsto připraveno na hnětení

  1. První způsob hnětení: Uchopte střídavě obě strany těsta a překládejte do středu - hranou dlaně vždy uprostřed zmáčkněte. Stlačujte a formujte do koule, dokud se těsto nepřestane rozpadat a lepit. 
  2. Druhý způsob hněteníHranou dlaně budete stlačovat těsto střídavě nebo najednou zepředu směrem dozadu. Po stlačení přehněte horní okraj těsta ke středu, pootočte a opakujte, dokud nebude pružné a nelepivé. 

Tip: Můžete si vybrat jeden z postupů nebo oba postupy kombinovat

Doporučení: Pokud těsto příliš lepí, je dobré si ho během hnětení lehce podsypávat moukou

Správné hnětení těsta se vám bude jistě hodit při přípravě máslové vánočky z pěti pramenů. Je z kynutého těsta a nadýchaná jako obláček. S přípravou pomůže náš videorecept

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli