Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sušit zeleninu? Přebytek bohaté úrody snadno uchováme a využijeme v kuchyni
Zdroj: Toprecepty

Přebytek vypěstované zeleniny můžeme jednoduše zmrazit, zavařit nebo také usušit. K sušení se nejlépe hodí elektrická sušička, ale pokud ji nemáme vystačíme si s elektrickou troubou. Zeleninu sušíme co nejdříve po sklizni a po usušení ji skladujeme v suchu. Začátečníkům poradíme, jak při sušení postupovat.

Sušíme pouze kvalitní a zdravou zeleninu, nevadí ale, pokud je drobná. Využijeme vlastní výpěstky nebo také levně nakoupenou sezonní zeleninu. Se sušením začneme co nejdříve po sklizni, aby si zelenina zachovala co nejvíce důležitých živin. Při sušení je ideálním pomocníkem elektrická sušička - pokud máme zahradu a zeleninu pěstujeme, sušička se nám vyplatí.

Jak sušit zeleninu

Postupujeme podobně jako při sušení ovoce.

  • Zeleninu nejprve očistíme, omyjeme, případně oloupeme - vždy podle konkrétního druhu. 
  • Před sušením zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme. Krájet ji můžeme na kolečka, kostičky nebo proužky.
  • Před sušením je možné tvrdší zeleninu blanšírovat. Jedná se o krátkou tepelnou úpravu (v horké vodě nebo raději v páře), při které dochází ke snížení množství mikroorganismů, zelenina si lépe uchová barvu a následné sušení bude probíhat rychleji. 
  • Vhodná teplota pro sušení zeleniny je 50–55 °C. Pokud spěcháme a rozhodneme se pro vyšší teplotu, není to dobře - zelenina sice na povrchu ztvrdne, ale uvnitř zůstane uzavřená vlhkost. 

Jak poznat dobře usušenou zeleninu

Zelenina by měla být po usušení pevná a tvrdá, nesmí v ní zůstat měkká nedosušená místa. Při správném sušení si zachová také pěknou svěží barvu. Dobře usušenou zeleninu jednoduše uskladníme, měla by být velmi trvanlivá

Jak skladovat usušenou zeleninu

Dobře usušená zelenina vydrží minimálně do další sezony. Dá se snadno skladovat v čistých a suchých sklenicích se šroubovacími víčky. Do sklenic zeleninu dáváme hned po usušení, dříve než znovu nasákne vlhkost ze vzduchu. Sklenice uložíme na suché, chladné a pokud možno i temné místo - obvykle do spíže, pokud ji máme k dispozici.

Jaká zelenina se hodí k sušení

Sušit můžeme různé druhy zeleniny, ale pokud je v nich obsaženo více vody, půjde sušení pomaleji. Sušíme takovou zeleninu, pro kterou budeme mít po usušení dobré využití.

  • Červená řepa - před sušením ji nakrájíme a uvaříme. Po usušení ji používáme do polévek (boršč) nebo také jako chipsy.
  • Mrkev, kořenová petržel, celer - před sušením je vhodné blanšírování. Tyto druhy pak používáme především do polévek.
  • Rajčata - sušíme bez blanšírování. Používáme je do různých jídel, obdobně jako čerstvá nebo mražená rajčata. Můžeme je rozmixovat na prášek, který se hodí k ochucování a vylepšení barevnosti pokrmů.
  • Cukety - krátké blanšírování je možné, ale není nutné. Po usušení cukety můžeme rozmixovat na mouku nebo kousky přidávat do jídel. Z cuket se připravují oblíbené chipsy.
  • Kopr, petržel (nať), pórek a další - sušíme podobně jako bylinky, při nižší teplotě než tvrdou a pevnou zeleninu, k sušení stačí kratší doba.

Domácí zeleninová vegeta

Zeleninu po usušení ponecháme v celku nebo ji snadno rozmixujeme v elektrickém přístroji, získáme tak prášek, který se bude báječně hodit na dochucování jídel. Jednoduchým způsobem si připravíme domácí zeleninovou "vegetu". Obdobně získáme cuketovou mouku, která se výborně hodí k zahušťování polévek nebo omáček. K sušené zelenině lze přimíchat houbový prášek ze sušených a rozmixovaných hub, nejlépe z pravých hříbků

Pokud nemáte elektrickou sušičku, podívejte se, jak sušit zeleninu v troubě:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli