Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak sušit petrželovou nať. Uchovejte si její příjemnou chuť i do chladných zimních dnů
Zdroj: pixabay, deluna

Petrželka je aromatická bylinka, která se skvěle hodí do řady pokrmů. V její čerstvé podobě ji využijeme např. do polévek, pomazánek a na zdobení jídel studené kuchyně, ale dokáže nám příjemně dochutit jídlo, i když ji různými způsoby zakonzervujeme na pozdější využití.

Petrželka byla jednoznačně "jedničkou" v kuchyních našich babiček a určitě je důležitá i pro nás. Vhodným způsobem uloženou petrželovou nať přidáváme např. do různých placiček, brambor a k masu. Perfektně se hodí také do polévek, zapékaných jídel či karbanátků. Dochutíme s ní karlovarské knedlíky či nádivku. Jedním z oblíbených způsobů uchování petrželky je její sušení. Přinášíme vám několik tipů, jak na to:

Jak sušit petrželovou nať

Petrželovou nať sklízíme pomocí nože nebo nůžek do misky nebo plátěné tašky, aby se nám nezapařila. Po sklizni ji očistíme a pustíme se do její přípravy na sušení. Můžeme ji nakrájet nadrobno, ale není to nutné, protože po správném usušení se bude bylinka lehce lámat a tím ji snadno rozdělíme nadrobno. A jak tedy na sušení petrželky?

  • Petrželku sušte, stejně jako ostatní bylinky, na velmi mírnou teplotu - přibližně na 35 °C.
  • Bylinky vždy rozložte do slabé vrstvy tak, aby se zbytečně nepřekrývaly. 
  • Použít můžete sušení v troubě na plechu, ale výhodnější a šetrnější je sušení v sušičce.
  • Pro sušení petrželky se více hodí hladkolistá varianta, protože na rozdíl od kudrnky méně ztrácí sušením aroma.
  • Správné usušení poznáte podle toho, že se při stisknutí bylinka lehce láme.
  • Petrželku po usušení hned dobře uzavřete do suchých a čistých nádob. Pokud ji necháte nějakou dobu "jen tak" bez uložení do uzavřené nádoby, znovu nasaje vlhkost a tím ztratí i lámavost.
  • Podle potřeby ji hojně používejte do připravovaných pokrmů. Pokud ji přidáváte např. do polévky, přisypte ji až na závěr, aby si zachovala pěknou svěží barvu.

Máte velkou úrodu petrželky a přemýšlíte nad dalšími způsoby jejího uskladnění? Petrželku můžete také mrazit, nakládat do soli či připravit petrželkové pesto. Zajímavou možností je i využití petržele do zeleného nápoje, který je určen k brzké spotřebě.

A nějaký chutný recept na závěr? Užijte si skvělé chuti petrželky ve vaječné omeletě spolu s osmaženým chřestem. S tímto jednoduchým receptem vám poradí následující video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více