Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové rohlíčky se pečou z máslového těsta obohaceného o ořechy, obvykle vlašské nebo lískové. Hned po upečení se obalují ve směsi vanilkového a práškového cukru, čímž získají typickou vůni. Jsou velmi jednoduché, ale jejich tvarování je zdlouhavé a některým kuchtíkům moc nejde.

Těsto na vanilkové rohlíčky se musí dobře vypracovat, pak zabalit do fólie a nechat odležet přes noc v lednici. Pak už se můžeme pustit do tvarování, což znamená trpělivě tvořit malé rohlíčky stejné velikosti a stejného tvaru, a rovnat je pěkně vedle sebe na plech. Poté už jen zbývá rohlíčky upéct a hned po upečení obalit v cukru. Někteří mají sklon při modelování rohlíčky postupně zvětšovat, už aby byly hotové, zvlášť když si naráz připraví těsto z více dávek.

Jak tvarovat vanilkové rohlíčky

Těsto na vanilkové rohlíčky je tvárné a dobře se s ním pracuje. Je v něm máslo, které se při pokojové teplotě zahřívá, a těsto se krásně modeluje. Máme pro vás tři tipy, jak při tvarování postupovat.

  1. První způsob: Odebírejte malé kousky těsta, vytvořte pokaždé malou kuličku, kterou mezi rukama rozválíte do tvaru maličkého "hada", toho pak ohněte do tvaru rohlíčku.
  2. Druhý způsob: Vytvořte delšího a silnějšího "hada" z části těsta, z něho pak odkrajujte malé části, vždy je trochu upravte a ohněte do tvaru rohlíčku.
  3. Třetí způsob: Můžete využít kovové formičky na rohlíčky, těsto do nich natlačte a upečte je v nich, po upečení je vyklopte.

Možná máte svůj další "zlepšováček", který vám tvarování dokáže usnadnit. Budeme rádi, když nám ho napíšete pod článek do komentáře.

Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším tradičním druhům cukroví. Jejich vůně v našich domácnostech navozuje pohodovou vánoční atmosféru, kterou máme tak rádi. Rohlíčky nám připomínají dětství a klidné chvíle v kruhu rodiny. Výhodou je jejich dlouhá trvanlivost a výtečná chuť, navíc po rozležení jsou rohlíčky ještě lepší než hned po upečení.

Z našeho receptáře si můžete vybrat vhodný recept na vanilkové rohlíčky podle svého gusta, momentálně vám můžeme nabídnout 93 receptů, ale možná brzy přibydou další.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky