Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky patří mezi velmi oblíbené druhy letního až podzimního ovoce, které má mnoho možností uchování. Z bohaté úrody švestek upečete lahodné moučníky a připravíte skvělé dobroty na zimu, ale využití pro ně najdete i ve slaných receptech k masu.

Švestky nebo také slivky patří mezi univerzální druhy ovoce, s bohatým množstvím vlákniny a minerálních látek. Na první pohled patří švestky do sladkých moučníků, ale nenechte se zmást, skvěle chutnají obalené ve slanině či v omáčkách k masu.

Jak uchovat švestky

Bohatou úrodu si chceme vždy uchovat na co nejdelší dobu, abychom si i v zimním období mohli vychutnávat chuť letního ovoce.

Poradíme, jak švestky zpracovat:

  • Povidla: Bez lahodných švestkových povidel si neumíme představit mnoho tradičních moučníků.
  • Sušení: Nejjednodušší úpravou je sušení, švestky zůstanou dokonale vláčné a voňavé. Použít k sušení můžete sušičku na ovoce, troubu i sluníčko.
  • Zamrazení: Vypeckované švestky snadno zamrazíte k pozdějšímu využití na buchty či koláče. Stačí je nakrájet na menší kousky a zamrazit.
  • Marmelády a džemy: Stejně jako z jiných druhů ovoce, tak i ze švestek můžete uvařit lahodnou marmeládu či džem.
  • Omáčky: Toto ovoce se hodí i k uvaření pikantní švestkové omáčky, která je báječná ke grilovanému masu nebo hermelínu.
  • Zavaření: V neposlední řadě lze švestky také zavařit do lahodných kompotů. Takovou lahůdku využijete jako doplněk k obědu, do buchet nebo do rýžového nákypu.

Nezapomeňte z úrody švestek upéct chutný koláč s křupavou máslovou drobenkou. Tento snadný moučník potěší chuťové buňky každého milovníka sladkého a přijde vhod k šálku odpolední kávy.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli