Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalkové pesto si můžete koupit. Mnohem víc si ale pochutnáte na čerstvě vyrobeném pestu domácím. Jeho barva je svěže zelená a vůně intenzivnější. Základní pesto je snadné a lze ho i za určitých podmínek dobře uchovat.

Bazalka má u nás nejlepší sezónu v létě, kdy se rozrůstá a intenzivně voní. Pěstuje se v květináči, truhlíku i na zahradě. Bazalkové listy můžete uchovat v podobě ledových kostek nebo jako chutné pesto, které má v kuchyni široké využití.

Jak udělat bazalkové pesto

Základní pesto je velmi jednoduché a zvládne ho každý. Stačí použít ponorný mixér.

  • Bazalkové lístky vložte do vysoké nádoby, přidejte česnek podle chuti a osolte.
    Tip: Pokud chcete barvu pesta uchovat delší dobu, zkuste bazalkové lístky blanšírovat - pesto zůstane dlouho svěže zelené.
  • Zalijte olejem a rozmixujte. Podle potřeby přidejte olivový olej. Měla by vzniknout hustá kaše.
  • Do pesta ještě patří piniové oříšky, můžete je rozmixovat spolu s bazalkou.
    Tip: Místo drahých piniových oříšků použijte mandle, kešu nebo jiné ořechy či semínka. Příjemné je, když oříšky nerozmixujete úplně najemno.
  • Vložte pesto do čisté suché skleničky, povrch ještě zalijte olejem, aby k pestu neměl přístup vzduch, a uzavřete. Uchovávejte v chladničce, podle potřeby dolévejte olej.
  • Do pesta patří také strouhaný parmezán, ale to platí jen pro pesto, které ihned použijete. Po delší době sýr v pestu kvasí.

Bazalkové pesto můžete připravit podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli