Jak udělat bramboráky? S tímto snadným receptem se vám vždy povedou
Bramboráky jsou oblíbenou českou klasikou z obyčejných surovin, po které se však všichni můžeme utlouct. Uvnitř vláčné, zvenku křupavé a dochucené tak akorát - to není žádné kulinářské kouzlo, nýbrž osvědčený postup.
Na bramborácích si nejčastěji pochutnáváme samostatně, ale můžeme je také servírovat jako přílohu k masové směsi, obalovat v nich houby, maso nebo sýry, či základní těsto ochutit třeba uzeninou a zelím. Zkrátka chutnají skvěle pokaždé, a pokud vás někdy jejich příprava potrápila, poradíme několik osvědčených tipů na výborné bramboráky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat bramboráky
Na přípravu bramboráků jsou ideální brambory varného typu C, které mají vyšší obsah škrobu, a drží tak těsto lépe pohromadě. Jakmile máme vhodné brambory, můžeme se pustit do přípravy.
- Na 4 porce křupavých bramboráků potřebujete: 6–8 brambor, 2 vejce, olej na smažení a podle chuti sůl, česnek, majoránku a strouhanku na zahuštění.
- Brambory oloupejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo nebo najemno na struhadle nebo pomocí elektrického robota.
- Česnek oloupejte a také nastrouhejte.
- Nastrouhané brambory dejte do síta a slijte přebytečnou tekutinu.
- Poté je v míse smíchejte podle chuti se solí a majoránkou. Přidejte česnek, vejce, a pokud je těsto příliš řídké, přidejte strouhanku. Dobře promíchejte.
- Na pánvi rozehřejte dostatečné množství tuku a pomocí lžíce naberte těsto, které roztáhněte v pánvi do placky.
- Bramboráky smažte dozlatova z obou stran a poté odsajte papírovou utěrkou přebytečný tuk.
Tip: Aby nastrouhané brambory nezhnědly, můžete do bramborákového těsta přidat trochu horkého mléka, které pomůže i s úpravou konzistence v případě příliš hustého těsta.
Doporučení: Bramborák otáčejte, až se první strana propeče, jinak by se potrhal.
Vynikající křupavé bramboráky si můžete usmažit podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře