Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Želatina je rozpustná bílkovina získaná z kostí, kůží a šlach zvířat. Ve slané i sladké kuchyni má široké využití, protože působí jako tuhé pojivo a zahušťovadlo pro mnoho druhů surovin a ingrediencí.

Želatinu lze koupit v několika podobách - plátkovou, práškovou, jako dortové želé nebo hotový želatinový přeliv s ovocnými příchutěmi. Příprava želatiny je jednoduchá, stačí si přečíst návod. Jak ale udělat želatinu, když koupenou nemáme?

Jak udělat domácí želatinu

Potřebujeme k tomu jen několik ingrediencí:

  • 500 ml tekutiny (voda s ovocným sirupem, šťáva z kompotu)
  • 1 pudinkový prášek s příchutí podle použitého ovoce
  • cukr podle potřeby

V pár lžicích šťávy rozmícháme pudinkový prášek. Zbytek šťávy přivedeme k varu, vlijeme rozmíchaný pudink a povaříme. Dochutíme cukrem, popřípadě citrónovou šťávou nebo ovocným aromatem. Po částečném vychladnutí nalijeme směs na dort a necháme v lednici ztuhnout.

Pokud vás recept zaujal, můžete se inspirovat naším videem, ve kterém vám ukážeme přípravu piškotových řezů s domácí želatinou:

Komentáře

Další tipy a triky