Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický hovězí guláš je hospodským evergreenem, ovšem neopomenutelné místo má také v našich kuchyních. Jedná se o chutný pokrm z kvalitních surovin, který skvěle zasytí. Víte však, jak docílit krásně tmavého guláše?

Od guláše očekáváme dokonale plnou chuť, skvělou hustotu, ale také krásně tmavou barvu - barva je totiž ihned po vůni to první, co nás na guláši zaujme. Krásně tmavé barvy tohoto pokrmu lze docílit za pomoci několika surovin. Víte kterých?

4 tipy, jak připravit hodně tmavý guláš

Uvařte si vynikající guláš s nádherně tmavou barvou, která zaujme už z dálky.

  1. Všichni víme, že u guláše platí, že jaké množství se použije masa, takové množství se má použít cibule. A právě cibule je zásadním tvořitelem barvy guláše. Je totiž potřeba restovat ji opravdu do tmavě hnědé barvy, ovšem pozor na to, abyste cibuli nepřipálili - v takovém případě raději začněte znovu.
  2. Červená mletá paprika se přidává k cibuli orestované do tmavé barvy, rychle se zarestuje, aby nezhořkla, a ihned poté se do hrnce přidává maso. Díky mleté paprice ve spojení s cibulí je guláš úžasně tmavý, s červeným nádechem.
  3. Netrpěliví kuchtíci pak pro tmavou barvu guláše často sáhnou po rajském protlaku, který základ pokrmu lehce zahustí, dochutí a navíc zvýrazní jeho barvu. Ten přidejte k orestovanému masu před jeho zalitím vývarem či vodou.
  4. Labužníci mají ještě jeden speciální trik - červené víno. To se přidává do základu guláše při dušení masa a postará se o tmavší barvu i výraznější chuť.

Někteří si k tmavému guláši dopomáhají také tmavou jíškou, za nás to však není nejlepší volba - při správném poměru masa a cibule (1:1) a dostatečně dlouhé době vaření se guláš krásně zahustí sám, bez použití mouky. Uvařte si s námi klasický hospodský guláš podle videa, které vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli